TemeL haKLaR NeLeRDiR
1)Temel Haklar Nelerdir?Çeşitlerinden 4 tane yazınız?
1)Temel haklar:yaşama,yürütme,yargı organlarını,idare makamlarını diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır.Çeşitleri:yaşam,sağlık,eğitim,seçme seçilme hakkıdır.
2)Yaşam hakkı niçin gereklidir?Ölüm cezasıyla bağlantısını yazınız?
2)Yaşam hakkı insanın öldürülmemesini güvence altına alır.Herkes yaşama,maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.Ölüm cezası bir yasaya dayanarak yetkili mahkeme tarafından verilmiş olsa bile yaşam hakkının ihlalidir.Yaşam hakkının mahkemece ölüm cezasına çarptırılmasıdır.
3)Kişi dokunulmazlığı hakkı niçin gereklidir?
3)Kişi dokunulmazlığı,bireyi devlet görevlilerinden ve başka kişilerden gelen tehdit ve saldırılara karşı korur.yaşam hakkının korunması,can güvenliğinin sağlanması ve vücut bütünlüğüne dokunulmamasını güvence altına alır.
4)Sağlık hakkının güvence altına alınabilmesi için devlete düşen görevlerden 4 tane yazınız?
4)*Halka temiz ve ucuz içme suyu sağlamak*Çeşitli hastalıklara neden olan çevre kirliliğini önlemek*Ekonomik gücü yeterli olmayan vatandaşlara parasız sağlık hizmeti vermek*Aşı kampanyası gibi sağlık tarama hizmetlerini yaygınlaştırmak.
5)Eğitim hakkı nedir?Eğitim konusunda devletimize düşen görevler nelerdir?
5)Kişinin bir insan olarak sahip olduğu haklarının bilincine varması eğitimle mümkündür.Buda,eğitim hakkı sayesinde gerçekleşir.*Devlet maddi kaynaklarını öncelikle eğitime ayırmalıdır.*Devletin,eğitim dışında işsizliğin önlenmesi sağlık hakkının ve sosyal güvencenin sağlanması gibi görevleri vardır.
6)Özel yaşamın gizliliği neden gereklidir?
6)Kişinin özel yaşamı ve aile içindeki yaşamı,devletin,toplumun ve başkalarının karışamayacağı bir alandır.İşte bu yüzden özel yaşamın gizliliği önemlidir.
7)Oy verebilmenin koşullarından 5 tane yazınız?
7)*18 yaşını doldurmuş olmak*Askeri öğrenci olmamak*Hapishanelerde mahkum olarak bulunuyor olmamak.*Askerliğini er ve erbaş olarak yapmış olmak.*Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak.
8)Eşit oy ve genel oy hakkı?
8)Genç-yaşlı,eğitimli-eğitimsiz,zengin yoksul olmak gibi farklılıklar,ülke yönetimine katılmak bakımından bir ayrıcalık ya da olumsuzluk yaratmaz.Bu uygulama eşit oy hakkı olarak adlandırılır.Eşit oy hakkı ilkesini tamamlayan bir başka ilke genel oy hakkıdır.bunun anlamı oy hakkının bütün vatandaşlar için geçerli olması.
9)Özgürlük nedir?Özgürlüğün sınırını açıklayınız?
9)Kişinin herhangi bir kısıtlamaya zorlamaya tabi olmadan dilediğini yapabilmesidir.Ancak toplum içinde yaşayan bir kimsenin özgürlüğü sınırsız olamaz.Bir insanın özgürlüğü diğer insanın başladığı yerde biter.
10)Düşünce,kanaat ve ifade özgürlüğü nedir?
10)Düşünce,kanaat ve ifade özgürlüğü,kişinin serbestçe düşünce ve bilgilere ulaşması edindiği düşünce ve kanatlardan dolayı kınanmaması ve bunların tek başına ya da baskılarıyla birlikte çeşitli yollarla açıklayabilmesi demektir.
11)Düşüncenin açıklanmasında bazı sınırlandırılmalar getirilmiştir bunlar nelerdir?
11)*suçların önlenmesi,suçluların cezalandırılması*devlet sırrı olarak kabul edilen bilgilerin korunması*Başkalarının haklarının özel ya da aile yaşamının korunması*meslek sırlarının korunması
12)Basın özgürlüğü ne demektir?
12)Basın özgürlüğü düşüce özgürlüğüdür.Basın özgürlüğü düşüncelerin gazete,kitap,radyo,televizyon gibi araçlarla açıklanmasını güvence altına alır.
13)Din ve vicdar özgürlüğü ne demektir?Atatürk’le bağlantılı olarak açılayınız?
13)Çünkü insanlar tanrı ve dinler karşısındaki tutum ve davranışlarında dini inançlarında tamamen özgür olmalıdır.Atatürk TC de her yetişkinin dinini seçmede özgür,belirli bir dinin törenlerini yapmada serbesttir.düşüncelerini dile getirmiştir.
14)Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü nedir*hangi nedenlerle sınırlandırılabilir?
14)Yerleşme özgürlüğü,yasalara uygun ve başkalarının haklarına zarar vermeyecek biçimde herkesin dilediği yere yerleşme özgürlüğüdür.Seyahat özgürlüğü ise dolaşma,gidip gelme yer değiştirme gibi davranışların gürce yapılmasıdır.*suç işlemesini önleme*sosyal ve ekonomik gelişme sağlama*sağlıklı ve düzenli kentleşmenin gerçekleşmesi*kamu mallarının korunması.15)Bilim ve sanat özgürlüğü nedir?Temel haklar ve özgürlüğe 4 tane özelliğini yazınız.
15)Bilim ve sanat özgürlüğü,bilim ve sanatların serbestçe öğrenilmesi,araştırılması,yayılması,ve öğretilmesini güvence altına alır.Tam bir özgürlük sağlanmadan bilim ve sanat alanında beklenen yetkinlikte üretim yapılamaz.*Kişiliğe bağlıdır.*Dokunulmaz niteliktedir.*Devredilmez niteliktedir*Vazgeçilmez niteliktedir.
16)Hiçbir zaman hiçbir biçimde sınırlandırılamayacak haklar nelerdir?
16)*kişinin yaşam hakkında,maddi ve manevi varlığının bütünlüğüne dokunulamaz*kimse din vicdan düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlarda dolayı suçlanamaz.*Suç ve cezalar geçmişe yürütülemez.suçluluğu mahkeme kararıyla saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz.
17)Devletin kişi özgürlüğüne ilişkin kişi görevleri nelerdir?
17)*kişinin temel hak ve özgürlüklerini sınırlayan engelleri kaldırmak*insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli koşulları hazırlamak*insan hakları eğitimini yaygınlaştırmak
18)Yaşama yürütme yargı nedir?
18)Yasama:yasa çıkarmak demektir.Yasama yetkisi TBMM ye aittir.Yürütme:Meclisin çıkardığı yasaları uygulamasıdır. Yürütme yetkisi:Cumhurbaşkanı ve hükümete aittir.Yargı:yasaların uygulanması sırasında çıkan uyuşmazlıkları çözme faliyetidir.
19)Çocuk Haklarından 5 tane yazınız?
19)*Her çocuğun yaşam hakkı vardır.*çocuğun düşünce,din ve vicdan,dernek kurma ve toplama özgürlükleri vardır*her çocuğun sağlık,sosyal güvenlik,eğitim,dinlenme ve oynama hakkı vardır.*hiçbir çocuğun özel yaşamına,ailesine,konumuna ya da haberleşmesine keyfi ya da haksız biçimde karşılamaz.*görüş oluşturma yeteneğine sahip çocuk kendini ilgilendiren her konuda görüşlerini serbestçe açıklamaya sahiptir.
20)Çevrenin korunmasında bireylere devlete ve topluma düşen görevler nelerdir?
20)Bireylere=*evde okulda,sokakta çevreyi kirletmemeli*kirletenleri uyarmalı