Facebook Reklam Alaka Düzeyi Puanı Nedir ve Nasıl Yükseltilir? (1 İzleyici)

Katıldı
Mesajlar
36
Kredi
0
Facebook Reklam Alaka Düzeyi Puanı

Sosyal medya pazarlaması son zamanlarda firmalar tarafından sıkça başvurulan dijital reklam çalışmaları arasında yer almaktadır. Birçok farklı sosyal medya platformunda çok çeşitli reklam yöntemleri vardır. Bu alanlarda yapılan sosyal medya pazarlamalarında istenilen başarıya ulaşılması için ise bilinmesi gereken bazı kıstaslar vardır. Reklam kampanyalarının doğru şekilde oluşturulması, ayarlanması ve gerekli optimizasyon çalışmalarının yapılması, reklamlardan elde edilecek başarıyı arttırıcı faktörlerdir.

Sosyal medya ağlarında oluşturulan reklam kampanyaları ise bu platformlar tarafından değerlendirilip, derecelendirilmektedir. Özellikle Google ve Facebook gibi büyük internet girişimcileri oluşturulan reklamların kalitesine önem vermektedir. Bu bakımdan da yapılan reklam kampanyalarını kendi belirledikleri çerçevede değerlendirip, puanlamaya tabi tutmaktadırlar. Facebook’un reklam alaka düzeyi puan sistemi de bu değerlendirmelerden biridir. Doğru reklamı doğru hedef kitleye gösterme prensibiyle çalışan bu sistemde, reklam alaka düzeyi puanını yükseltmek için bilinmesi gerekilen bazı faktörler vardır. Şimdi Facebook reklam alaka düzeyi puanının ne olduğuna ve nasıl yükseltilebileceğine bir göz atalım.

facebook-reklam-alaka-d%C3%BCzeyi-puani-nedir.jpg


Facebook Reklam Alaka Düzeyi Puanı Nedir?

Facebook reklam alaka düzeyi puanı, reklamın performansı ve daha birçok farklı kritere göre bir reklamın hedef kitlesi ile ne derece ilgili ve alakalı olduğuna yönelik tahmin sağlayan bir sistemdir. Kullanıcılara sunulan reklam ya da reklamların hedef kitle ile ne derece alakalı olduğu, puanlamayı belirleyen durumdur. Reklamın puanı yüksek olursa, diğer yayınlanan reklamlara göre hedef kitleye gösterilme olasılığı artmaktadır. Bununla beraber reklam puanı arttıkça daha az ödeme yapılır ve hedef kitle içerisinde daha çok kişiye erişim sağlanır.

Facebook Reklam Alaka Düzeyi Puanı Sistemi Nasıl Çalışır?

Reklam alaka düzeyi puanı, reklam raporları kısmında bulunan bir ölçüm alanıdır. Reklam yaklaşık olarak 500 gösterim sayısına ulaştığı takdirde bu puan ilgili alanda görülebilmektedir. Sistem, reklamın hedef kitle ile alakalı olması durumuna göre 1 ile 10 arasında bir puanlama yapar. 10 puan, yayınlanan reklamın hedef kitleyle son derece alakalı olduğu tahmin edildiğinde; 1 puan, yayınlanan reklamın hedef kitle ile çok alakalı olmadığı tahmininde bulunulduğunda verilir. Sistem alaka ve ilgi durumunu bazı kıstasları baz alarak belirlemektedir. Örneğin, puanlamadaki olumlu görüşler; reklamı beğenme, tıklama, yorum yapma, video görüntüleme ve benzeri amaca ulaştıracak eylemlerin fazla olmasıdır. Olumsuz görüşler ise belirlenen hedef kitle içerisinde reklam ile karşılaşan kişilerin reklam alanında “bunu görmek istemiyorum”a tıklaması yani reklamdan rahatsız olduğunu hissettirmesidir.

Facebook Reklam Alaka Düzeyi Puanı Nasıl Yükseltilir?

Reklam alaka düzeyi puanı, reklamın hedef kitle ile yüksek oranda bağdaşması ile artacaktır. Bu bakımdan reklamın alaka düzeyi puanını yükseltmek için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Şimdi bu faktörleri inceleyelim.

facebook-reklam-alaka-d%C3%BCzeyi-puani-nedir-.jpg


Hedef Kitlenizi Optimize Edin

Reklam çalışmalarında hedef kitlenizi olabildiğince optimize ederek, daraltın. Hedef kitlenizi belirlerken amaçlarınıza uygun olarak; konum, yaş, cinsiyet, ilgi alanı, faaliyetler, davranışlar ve benzeri durumlara göre kendi özel hedef kitlenizi belirleyin. Bu şekilde yapılacak sınırlandırmalar doğru hedef kitleye ulaşmanız konusunda faydalı olacaktır. Bu bahsedilenin aksine çok genel geçer bir özelliğe göre reklam yapılması gerçekten istenilen doğru hedef kitleye ulaşılmasını oldukça zorlaştıracaktır. Örneğin reklamınız için İstanbul’da ikamet eden 25-45 yaş arası erkek ve kadın kullanıcıları hedef olarak seçmeniz, reklamın gösterileceği herkes için ilgi çekici bir reklam olmayacaktır. Bu da alaka düzeyi puanında düşüşe neden olacaktır.

Reklam İçeriklerini İyi Belirleyin

Hazırlanan reklam çalışması için kullanılacak olan reklam metnini, fotoğrafı ya da videoyu doğru belirleyin. Seçtiğiniz hedef kitlenin reklam mesajına ve görseline nasıl tepki vereceğini iyice düşünün. Reklam ilgisini çekecek mi? Yoksa görmezden mi gelecek? Burada da önceliğiniz reklam görselinin ayarlanması olsun. Çünkü bir görsel, metinden daha fazla ve daha önce dikkat çeker. Sonrasında ise reklam mesajının anlaşılır ve açık olduğundan, tanıtımı yapılan şeyle gerçekten ilgili olduğundan emin olun.

Reklamlarınızı Değiştirin ve Yenileyin

Reklam yayınının yapıldığı hedef kitle zamanla reklamınızdan sıkılabilir. Daha önceden reklama olumlu yanıt vermiş olsalar bile aynı şeyi görmek onları sıkabilir. Bunu hesap ederek ve böyle bir durum olduğunu anlayabildiğiniz zaman, hedef kitleniz için yeni bir içerikle başka bir reklam yayını oluşturun.

facebook-reklam-alaka-d%C3%BCzeyi-puani-nedir-ve-nasil-hesaplanir.jpg


Aynı Hedef Kitleye Farklı Reklamlar Gösterin

Reklam yayınlarında, seçtiğiniz hedef kitleye farklı reklamlar göstermeyi ya da aynı reklamları farklı hedef kitlelere göstermeyi deneyerek test edin. Bu nelerin daha iyi sonuçlar verdiğini anlamanız için size yardımcı olacaktır. Bu şekilde mevcut reklamlarınızı incelerken, hangi reklamların en yüksek alaka düzeyi puanına sahip olduğunu ve bu reklamların ortak noktalarının neler olduğunu görebileceksiniz.

Saldırgan ve Yanıltıcı İçerikler Kullanmayın

Oluşturulacak reklamlarda saldırgan ve yanıltıcı içeriklerin kullanılmasından kesinlikle kaçının. Saldırgan tarzda olan içerikler insanların dikkatini çekebilir ancak bu durum Facebook’ta kötü deneyime neden olmaktadır.

Facebook Reklam Alaka Düzeyi Puanı nasıl görülür?

Reklam alaka düzeyi puanını görüntülemek için reklam yöneticisi alanına gidin. Güncellemek istediğinize göre tüm kampanyalar, tüm reklam setleri ya da tüm reklamlar seçeneklerine tıklayın. Ardından sütunlar açılır menüsüne tıklayın. Akabinde sütunları özelleştir seçeneğini seçin. Buradan alaka düzeyi puanını işaretleyin. Bu alandan daha fazla bilgi almak istiyorsanız; olumlu görüşler ve olumsuz görüşler seçeneklerini de işaretleyebilirsiniz. Ardından uygula butonuna basın. Raporlar sayfasına geri dönerek “Düzey”e tıklayın ve “Reklam”ı seçin. Burada tüm yayınlama kırılımı seçeneklerinin işaretli olmadığından emin olun. Eğer herhangi bir yayınlama kırılımı seçeneği işaretli kalırsa puan görünmez. Son olarak reklam alaka düzeyi puanı sütununda 1 ile 10 arasında bir rakam gösterilecektir. Bu sizin puanınızı belli edecek. Olumlu ve olumsuz görüşler ise orta ve yüksek ibareleri şeklinde bir değerlendirme ile gösterilecektir.

Kaynak: Facebook Reklam Alaka Düzeyi Puanı Nedir ve Nasıl Yükseltilir?
 

Bu konuyı kimler okuyor

Benzer konular

Top