Grafik Tasarımınızı Baskıya Gönderirken Nelere Dikkat Etmeli? (1 İzleyici)

Turkral

Üye
Katıldı
Mesajlar
54
Kredi
0
Eğer bir grafik tasarımcı iseniz, hazırladığınız çalışmayı matbaaya gönderirken bazı hususlara dikkat etmeniz şarttır. Çünkü iş sadece tasarımı hazırlayıp rahatlamakla bitmiyor. Daha bu çalışmayı baskı için bir matbaaya göndereceksiniz ve amacınız hazırladığınız çalışmanın göründüğü şekilde basılmasını sağlamak. Aksi halde hazırladığınız çalışmanın basılı halini gördüğünüzde tanımakta bir hayli zorlanabilirsiniz. Peki, bunun için nelere dikkat etmek gerekiyor?

katalog.jpg


  • Ölçüler doğru çalışılmalı ve kenarlarda her ihtimale karşılık (kesim payının harici) boşluk bırakılmalıdır. Dibe çok yapışık çalışmak zaten doğru bir çalışma şekli değildir.
  • Baskıya gidebilecek şekilde olması için kenarlarda en az 0,5 cm taşma payı olmalıdır. Bu ölçü baskı sonrası yapılan kesimlerde kenarlardan fazla kaçması durumunda anormal bir görüntü çıkmasının önüne geçer.
  • Baskı için tüm çalışmalar CMYK olmak zorundadır.
  • Çalışmada kullanacağınız fotoğrafları / resimleri 300 dpi çözünürlükte ve uygun ölçülerde ayrıca hazırlamış olmanız gerekir.
  • Baskıya gönderirken harici olarak program içine çağırdığınız (Freehand, InDesign vs.) çalışmaları eklemeyi unutmayınız. Sizin bilgisayarınızda görülen resimler aksi halde baskı yapan kişide görünmeyecektir.
  • Mümkün mertebe vektörel çalışmak en mantıklısıdır. Özellikle logoların ve çizimlerin vektörel olarak kullanılması kaliteli bir çalışma için önemli bir tercih olacaktır.
  • Çalışmaları baskıya gönderirken TIFF, EPS, PDF, AI, CDR olarak gönderebilirsiniz, ancak öncesinde baskıyı yapacak olan kişilerle görüşerek mutabık kalmanız en iyisidir. Rastgele formatta dosya göndermeniz durumunda ya istediğiniz sonucu alamazsınız, ya da karşınızdaki kişi doğru dosya formatı göndermeniz için sizi tekrar tekrar rahatsız edecektir.
  • Mümkün olduğu kadar yazılarınızı convert'leyerek göndermeniz yararınıza olacaktır. Aksi halde çalışmada kullandığınız font karşı tarafta olmayabilir, bu da dikkatsizce baskıya gönderildiğinde kötü bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Eğer gönderdiğiniz kişiler yazı üzerinde değişiklik yapabileceklerse, fontu da ayrıca eklemek iyi olur.

İlk etapta aklıma gelenler bunlar. İlave etmek istediklerinizi yorum olarak belirtirseniz maddeleri birlikte genişletebiliriz. Zaten bir grafik tasarımcının yaşadığı sorunlar onu bu konularda büyük ölçüde tecrübeli yapıyor.
 

Bu konuyı kimler okuyor

Benzer konular

Top