Joomla ile Neler Yapılabilir? (2 İzleyici)

egeerkmen

Üye
Katıldı
Mesajlar
19
Kredi
0
curso_joomla_profesional.jpg


Joomla ile diğer iys lerinde neler yapılabiliyorsa yapılmaktadır. Hatta şuanda bazılarına fark attığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Joomlanın özelliği (şuanda son versiyonu olan 4.5.2 ye göre konuşacak olursak) bileşen (component), modül (modul) ve mambot olarak 3 farklı bölümden oluşmasıdır.


Bileşen Nedir?
Genel olarak geniş kapsamlı, üyeden üyeye değişecek içerikleri kullanmak istediğimizde bileşen kullanırız. Mesela bir forum, bir dosya yöneticisi veya ayrıntılı bir üye profili. Sitemizde kullanmak istediğimiz özelliğe bağlı olarak istediğimiz bileşeni sitemize ekleyebilir veya çıkarabiliriz. Bunu yapmak için de bileşenin hazırlanmış paketini admin panelindeki bileşen ekle/kaldır (component install/uninstall) kısmında seçer ve yükle (upload) butonu ile yükleriz. Yüklediğimiz bileşenin ayarları yapmak için ise gene aynı yerden yani bileşenler (components) linkinden eklediğimiz bileşenin ismini bulup bileşene özel ayarlarını yapabiliriz.


Modül Nedir?
Modüller daha çok sabit içerik veya üyeden bağımsız içerikleri görüntülemek için kullandığımız bir eklentidir. Mesela bir site sayacı, forumda son gönderilenler veya sitede online olan üyeler gibi. Sitemizde kullanmak istediğimiz özelliğe bağlı olarak istediğimiz modülü sitemize ekler veya çıkarırız. Bunu yapmak için de modülün hazırlanmış paketini admin panelindeki modul ekle/kaldır (modul install/uninstall) kısmında seçer ve yükle (upload) butonu ile yükleriz. Burada dikkat edilecek önemli bir nokta yüklediğimiz modülü kaldırmak istediğimizde modül yönetiminden değil gene modül yükle/kaldır kısmından kaldırmamız gerektiğidir.
Modüller de kendi aralarında 2 gruba ayrılırlar. Birincisi ve en çok kullanılan site modülleridir. İkincisi ise admin modülleri. Modülleri bileşenlerden farklı olarak sitede istediğimiz yerde gösterebilme şansımız vardır, yeterki kullandığımız tema (template) buna olanak sağlasın. Bunu yapabilmek için de admin panelinden (modüller) modules > (site modülleri) site modules bölümüne gidip ayarlarını yapacağımız modülün ismini tıklamak olacaktır. Karşımıza modülün ismi ile birlikte (eğer varsa) parametreler (parameters) gelecek ve biz istediğimiz gibi modülü yönetebileceğiz. Aynı yerden modülün pozisyonu (position) ve ismini de değiştirmek mümkündür.


Joomla Bot Nedir?
Bunlar adı üstünde bottur. Yani ufak progr*****lar da diyebiliriz. Sitenin işleyişine katkı sağlamak amacıyla tasarlanmışlardır. Mesela bir html editörü, kategoriler içerisinde arama yapmayı sağlayan bir bot, vs. Bunları da admin panelinde Mambots > yükle/kaldır (install/uninstall) kısmından yükleyebilir veya kaldırabiliriz. Bu 3 elementin (bileşen, modül ve bot) yanında ayrıca siteye sabit içerik ekleyebilir. İçerikleri sınıflandırabilir, ana sayfada görünmesini veya görünmemesini sağlayabilirsiniz.
 

Bu konuyı kimler okuyor

Benzer konular

Top