Sayfa Yüklenme Hızının SEO Açısından Önemi Nedir? (1 İzleyici)

Katıldı
Mesajlar
36
Kredi
0
Sayfa Yüklenme Hızı

Tüm arama motorları belirli bir algoritma yapısına sahiptir. Bu algoritma sistemleri, web sitelerini belirli kıstaslar doğrultusunda değerlendirmektedir. Buna göre de arama motorundaki yerini belirlemektedir. Web sitelerin arama motorlarında üst sıralarda olmasına etki eden birçok faktör bulunmaktadır. Bu kriterlerden biride sayfa yüklenme hızıdır. Özellikle Google’ın geçtiğimiz yıllarda yaptığı algoritma güncellemesi ile sayfa açılma hızının da önemli olduğu vurgulanmıştır. Arama motorlarında web sitelerin sıralamasını yükseltmek için yapılması gereken birçok SEO çalışması mevcuttur. Sayfa yüklenme hızının iyileştirilmesi ve normal şartlara uygun hale getirilmesi önemli bir durumdur.

site-yuklenme-hizinin-seo-acisindan-onemi-stratejikseo.jpg


Yavaş açılan bir web sayfasını kullanıcıların terk etme olasılığı çok yüksektir. Çünkü günümüz teknoloji çağında insanlar her konuda olabildiğince hızlı hareket etmek istemektedir. Bundan dolayı da ziyaretçiler ulaşmak istedikleri sayfaya olabildiğince hızlı erişmek istemektedir. Aksi takdirde sayfanın açılmasını beklemek yerine sayfayı terk etmeyi tercihe derler. Bu durum arama motorları açısından da hoş karşılanmamaktadır. Çünkü web sitelerin yakalamış oldukları trafik yoğunluğu ve siteye giriş yapan kullanıcıların sitede kalma süreleri, arama motorları açısından değerlendirilmektedir. Eğer ki sizin web sitenize giren kullanıcılar sitenizi hemen terk ediyorsa, veri analizlerinizde kullanıcıların sitede kalma süreleri oldukça düşük olacaktır. Ayrıca bu durum size trafikte kaybettirecektir. En nihayetinde bu durum başta Google olmak üzere tüm arama motorları tarafından hanenize eksi bir puan olarak yazılacaktır. Bu yüzden SEO çalışmalarınızda, sayfa yüklenme hızını kesinlikle göz ardı etmeyin. SEO stratejileriniz arasında bu kriterinde yer alması gerektiğini unutmayınız. Peki, sayfa yüklenme hızını iyileştirmek için nelere dikkat edilmelidir?

Sayfa Yüklenme Hızını Arttırmak İçin Resimleri Optimize Edin

Web sitesinde çok fazla resim kullanılması ve bu resimlerin yüksek çözünürlükte ve büyük boyutlarda kullanılması sayfa yüklenme hızına etki eden en temel etkenlerdir. Görseller web siteleri güzelleştiren ancak sayfalarda en çok yeri kaplayan içeriklerdendir. Web sitesine gelişi güzel resim yüklenmesi site hızına oldukça zarar vermektedir. Resimlerin boyutlarının büyük olması ve çözünürlüklerinin yüksek olması sayfanın yüklenme hızını yavaşlatan bir etkendir. Bu yüzden burada yapmanız gereken sitenizde yer alan resimleri optimize etmektir. Sayfanızda kullanacağınız resimlerin boyutları oldukça küçültmelisiniz ve çözünürlüklerini oldukça düşürmelisiniz. Bazı özel programlar sayesinde fotoğrafların boyutları ve çözünürlükleri kalitelerinden çok fazla ödün vermeden küçültülebilmektedir. Böylelikle sitenizde yer alan resimler çok fazla yer kaplayamayacak ve sitenizin açılmam hızını olumsuz yönde etkilemeyecektir. Sitenize yükleyeceğiniz fotoğrafları photoshop ya da benzeri programlar vasıtasıyla düzenleyebilirsiniz. Ayrıca sitenizdeki görselleri optimize ederken JPEG & PNG Stripper, Smush.it, Online Image Optimizer, SuperGIF gibi online araçlardan da faydalanabilirsiniz.

Sayfa yüklenme Hızını Arttırmak İçin Resim Dosyalarının Formatına Dikkat Edin

Sayfa yüklenme hızının yavaşlamaması açısından resim dosyalarının standart formatlarda olması da önemli bir durumdur. Bundan dolayı sizde sayfa yüklenme hızınızda yavaşlama olmasını istemiyorsanız JPG, PNG ve GIF gibi standart formatlarda resimlerinizi yükleyin.

Sayfa Yüklenme Hızınızı Arttırmak İçin Site Widget Kullanımına Dikkat Edin

Widgetlar web sitelerine ekstradan yüklenen eklentilerdir. Ancak her Widget’ın ayrı bir yüklenme süresi ve hızı vardır. Bu yüzden sitenize ne kadar çok Widget yüklerseniz sayfa açılma hızınız o derecede yavaşlayacaktır. Bundan dolayı gerçekten işinize lazım olmayacak olan eklentileri sitenize yüklemekten kaçınınız.

Sayfa Yüklenme Hızınızı Arttırmak İçin Site Kod yapısını Kontrol Edin

web sitenizin kod yapısında iyileştirme yaparak yine sitenizin hızına olumlu yönde katkı yapabilirsiniz. Kod yapınız arasında işlevi olmayan bir kod varsa bunu tespit ederek hemen kaldırın. Çünkü işlevi olmayan kodlar sitenin açılış hızına olumsuz yönde etki eder. Bu yüzden gerekli olmayan HTML ve CSS kodlarını kaldırın.

site-yuklenme-hizi.jpg


Sayfa Yüklenme Hızınızı Arttırmak İçin JavaScript ve CSS’te Optimizasyon Yapın

JavaScript ve CSS’te yer alan gereksiz karakterlerde sayfa yüklenme hızına olumsuz yönde etki etmektedir. Bu yüzden bu olumsuzluğu Minification işlemini yaparak giderebilirsiniz. Minification işlemi ile kod yapınızda yer alan ancak kullanılmayan karakterlerin kaldırılması işlemeni yapabilirsiniz. Bu sayede kodun boyutu düşürülür ve sayfa yüklenme süresinde iyileştirme yapılır. kodda yer alan kullanılmayan karakterlerin kaldırılması işlemine verilen isimdir.

Sayfa Yüklenme Hızınızı Arttırmak İçin Arka Plan Resmi Kullanmamaya Dikkat Edin

Sitelerin arka planlarında göze hoş gelecek bir resim kullanılması herkese cazip gelmektedir. Anca site arka plan resimlerinin site hızını yavaşlatma konusunda büyük etkiye sahip olduğu da bilinmektedir. Bundan dolayı arka plan resmi kullanmayı çok fazla tercih etmeyin. Bunun yerine dün renklerde bir arka plan tercih edin ya da yoğun olmayan resimler kullanın.

Sayfa Yüklenme Hızınızı Arttırmak İçin HTTP Önbellekleme Sistemi Kullanın

Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, sitenize giriş yaptıklarında resimler, CSS ve Java dosyaları otomatik olarak yüklenir ve bu dosyaların yüklenmeleri sayfa yüklenme hızına etki eder. Sitenizi her ziyaret ettiklerinde aynı işlemin tekrarlanmaması için sitenizde HTTP önbellekleme sistemi kullanmanız faydalı olacaktır. Böylelikle bu dosyaların Proxy ve tarayıcıda önbelleğe alınarak saklanmasını sağlamış olacaksınız. Ziyaretçiniz sitenize tekrardan girdiği zaman bu dosyalar yeniden indirilmemiş olacak ve önbelleğe alınan kısmından otomatik olarak yüklenecektir. Böylelikle kullanıcıların sayfanıza erişim süresi kısalacaktır.

Sayfa Yüklenme Hızınızı Arttırmak İçin Sosyal Medya İkon Eklentisi Kullanmayın

Günümüzde birçok web sitesinde sayfaların altında sosyal medya paylaşım butonları yer almaktadır. bu belki de günümüzde bir gerekliliktir. Ancak sosyal medya paylaşım araçlarının eklenti olarak siteye yüklenmesi, sayfa yüklenme hızını etkilemektedir. Sosyal medya araçlarını eklenti olarak sitenize yüklemek yerine bunları yazılımsal olarak kodlayarak sitenize entegre edin. Böylelikle site yüklenme hızını optimize edebilirsiniz.

site-acilma-hizinin-seo-acisindan-onemi.jpg


Sayfa Yüklenme Hızınızı Arttırmak İçin CDN Sisteminden Yararlanın

CDN, içerik dağıtım ağı sistemidir. Web sitelerinin daha hızlı açılmasını sağlayan bir sistem alt yapısıdır. CDN’nin amacı ziyaretçilerinize site içeriklerini en hızlı şekilde ulaştırmaktır. Günlük site trafik yoğunluğunuz fazlaysa ve aynı zamanda site içeriğinizde büyük boyutlu dosyalar barınıyorsa CDN sistemini tercih edebilirsiniz. Böylelikle site yüklenme hızınızı iyileştirmiş olursunuz. Ayrıca CDN sistemi ile uzak lokasyonda bulunan kullanıcılarında sitenize hızlı erişmesini sağlayabilirsiniz.

Kaynak: Sayfa Yüklenme Hızının SEO Açısından Önemi
 

Bu konuyı kimler okuyor

Benzer konular

Top