Wikipediadan Backlink alma Yöntemi (1 İzleyici)

LeoJeLy

Üye
Katıldı
Mesajlar
250
Kredi
0
Wikipedia bilindiği gibi internetteki en köklü ve otoriter sitelerden biridir. Wikipedia’nın yer almadığı Google aramasına rastlamak da bir hayli zordur hani. Böyle bir siteden doğal yollarla link almanın değeri de paha biçilemezdir.


Bu yazıda da bir kaç taktikle Wikipedia’dan nasıl link alabileceğimize bakalım. Ayrıca ipucu noktalarını değerlendirerek sadece Wikipedia değil diğer otoriter sitelerden de link toplayabilirsiniz. Türkçe için seçenekler kısıtlı olsa da yabancı siteleriniz için kaliteli yöntemlerdir.


Doug Cunnington‘ın bu yöntemini İngilizce’den çeviriyorum, en aşağıda kaynak link var. İnceleyerek eksik olan noktaları bildirebilirsiniz.


Bundan sonraki açıklamalar tamamen çeviridir. Kimi kısımları kestim, kimi kısımlarda kendim ekleme yaptım.


Bir çok insan Wikipedia’dan nasıl backlink alındığını merak ediyordu ve ben de buna kolay bir çözüm buldum. Ayrıca sadece Wikipedia’dan değil, küçük bir taktikle diğer sitelerden de trafik ve backlink alabilirsiniz.


Wikipedia linkleri neden bu kadar önemlidir ?


Öncelikle, Wikipedia, arama motorlarında neredeyse her aramada karşımıza çıkıyor. Bu bile tek başına ne derece önemli bir kaynak olduğunu gösteriyor. Özellikle böylesine bir siteden -sitenizle alakalı- alacağınız backlink size muazzam bir geri dönüş sağlayacaktır. Wikipedia’nın sizin sitenizi referans olarak göstermesi tabii ki arama motorlarında olumlu sinyal olarak algılanacaktır.


Wikipedia ‘nın “kırık / ölü link” lerini avantaja çevirin !


Wikipedia’da da diğer siteler gibi kırık / ölü linkler bulunuyor. Sitenin büyüklüğünü göz önüne aldığımızda ise ölü linklerin sayısı bir hayli fazla olacaktır. Referans sistemiyle çalışan bir sistem olduğu için Wikipedia bu bağlantıların düzeltilmesi için yanlarında ölü/kırık bağlantı olduklarına ait ibareler ekler. Böylece editörler ya da ilgili kişiler bağlantıyı güncelleyip makalenin sağlıklı biçimde kullanıcıya sunulmasını sağlar.


Sanırım olayı biraz biraz kavrıyoruz, yani yapacağımız işlem bu kırık linkleri kendimize bir yol olarak kullanıp referans olarak kabul edilmiş ancak artık kullanılmayan bağlantıları kendi sitemize yönlendirmek.


Şu sayfada Wikipedia’da bulunan tüm kırık linklerin bir listesini bulabilirsiniz. Ölü bağlantılar olan Türkçe konular için ise şuraya tıklayabilirsiniz.


Kırık linkleri neden düzeltelim ?


Oldukça basit bir cevabı var. Kırık linklerin hiç kimseye faydası yoktur. Hem var olduğu sayfaya olumsuz etki yapar hem de gideceği bir bağlantı olmadığı için çöpten farksızdır.


Bulduğunuz kırık bağlantıları kendi sitenize yönlendirdiğinizde, bu bağlantıya referans veren sitelere birer mail atıp eski bağlantıları kendi düzenlediklerinizle değiştirmelerini isteyerek site sahibi ölü bağlantıdan kurtarır siz de sağlam bir backlink kazanmış olursunuz.


Bir taşla iki kuş


Eğer, Wikipedia ve e-mail ile iletişim taktiğini kullanırsanız muazzam bir link inşası kurmuş olursunuz. Yani yapacaklarımız şunlar
  • Wikipedia’da bulunan ölü linkleri düzeltip backlink alıyoruz
  • Ardından bulduğumuz kırık linki referans olarak gösteren diğer sitelere bilgilendirme maili göndererek o sitelerden de backlink kapıyoruz.


Peki bunu nasıl yapacağız ?


Gelelim yapmamız gereken işlemlere. İşlemlerimiz için kısa ve faydalı ipuçları kullanacağız. Bu yöntemle link bulamıyorsanız daha önce linkini verdiğim bağlantıdan ölü linklerin olduğu konuları görebilirsiniz.


Google’ın bize sunduğu gelişmiş arama seçeneklerini kullanalım.


Örneğin binoculars (dürbünler) hakkında bir sitemiz var ve biliyoruz ki bu konudaki sitelerden aldığımız backlinklerin katkıları su götürmez bir gerçek.


Google’da aramamızı şu şekilde yapıyoruz site:wikipedia.org “binoculars” “dead link”
1.png
Türkçe bir konu için şu şekilde arama yapabilirsiniz; site:wikipedia.org “anahtar kelime” “ölü link” Sonuçları kontrol ettiğimizde bir sonucun işimize yarayabilir olduğunu görüyoruz. Kontrol edelim
2.png
Yönlendirildiğimiz Wikipedia sayfasında “dead link” “ölü link” araması yaparak bakalım hangi linkte problem varmış.
3.png
En altta kaynaklar olarak gösterilen bölümde görüyoruz ki bir bağlantı kırık.
4.png
Şimdi bir başka ipucuna geçiyoruz. Bu bağlantının artık var olmadığını biliyoruz ve yüksek ihtimalle Google tarafından indexlerden de silinmiştir. The Way Back Machine’yi duymuşsunuzdur. Archive.org tarafından verilen bir hizmet. Eski tarama verilerine ulaşabiliyorsunuz. Bakalım kırık bağlantı önceden neye benziyormuş.
5.png
Bize lazım olan bağlantı konusuyla alakalı olup olmadığına bakalım. Eğer değilse, aramaya devam! Bulduğumuz bağlantı bizim işimize yarar nitelikte. Şimdi bu bağlantıyı Ahrefs ya da Majestic SEO gibi backlink araçlarıyla analiz edelim.
6.png
Sonuçlar tatmin edici. Tercihen backlink sayısının 30′un üzerinde olmasına özen gösterelim ki uğraştığımıza değsin. Bağlantıya ait 34 backlink ve 14 adet domainden gelen referans görüyoruz.


Linkleri oluşturmaya başlayalım !


Artık Wikipedia ve diğer sitelerden backlink alma fırsatı yakaladık. Bundan sonra ihtiyacımız olan şey kırık bağlantıda yer alan eski içerikle aynı ya da daha fazla bilgi içeren bir sayfa oluşturup yeni linki eskisiyle değiştirmek. Ya da daha öncesinde böyle bir yazıya sahipseniz hiç uğraşmanıza gerek yok direkt o sayfayı referans olarak atayabilirsiniz.


Artık linklerimizi alalım


Wikipedia’da düzenlemeler yapmanız için üyeliğe ihtiyacımız var. Ücretsiz üyelik açarak işlemlerimize devam ediyoruz. Burada küçük bir ayrıntı verelim. Wikipedia’nın gözüne batmadan bu işlemleri yapmamız daha iyi olacaktır. Örneğin bir kaç gramer hatasına sahip konuyu düzenleyerek puan kazanabilirsiniz. Unutmayın bu işlemleri yaparken spam değil, iki taraflı kazancı göz önüne almalısınız.


Sıradaki adımda, düzeltilmesi gereken kaynağın yer aldığı sayfaya geliyoruz ve içeriği editliyoruz.


7.png
Kırık linki düzenlediğinizden emin olun.
8.png
Düzenleme sonrasında ne gibi bir düzenleme yaptığımızı belirtip (kırık link düzeltildi ve güncellendi), sayfayı kaydet butonuyla işleme devam ediyoruz.
9.png
Artık düzenlediğimiz içerik Wikipedia editörleri tarafından kontrol için sıraya girdi. Bir kaç gün içerisinde düzenlediğiniz sayfanın kaynaklar kısmından sonucu kontrol edebilirsiniz. Şimdi diğer kısma, site sahiplerini bilgilendirme aşamasına geçelim.


Sitelerin iletişim bölümlerinden yöneticilerle iletişime geçerek kırık linklerin sizin önerdiğiniz linkle değiştirilmesini talep ediyorsunuz. Kırık linki ve yeni linki açıkça belirtirseniz, işleri daha kolay bir hale getirebilirsiniz.


İşte işlemler bu kadar. Keyifli çalışmalar!
 

coss

Üye
Katıldı
Mesajlar
22
Kredi
0
güzelmiş denemek gerek bunu
 

holligaan

Cezalı
Katıldı
Mesajlar
12
Yaşadığın yer
İstanbul
Kredi
0
denemekte fayda var gibi
 

Bu konuyı kimler okuyor

Benzer konular

Top