WordPress SEO Eklentileri ve SEO Ayarları Nelerdir? (1 İzleyici)

Katıldı
Mesajlar
36
Kredi
0
WordPress SEO Ayarları ve Eklentileri

WordPress dünya genelinde en çok kullanılmakta olan içerik yönetim sistemidir (CMS). Matt Mullenweg tarafından oluşturulmuş olan WordPress, açık kaynak kodlu olmasıyla, zamanla başka kullanıcıların katkıları ile geliştirilmiştir ve geliştirilmeye de açıktır. Ücretsiz bir içerik yönetim sistemi olan WordPress ile kolaylıkla e-ticaret sitesi, haber siteleri, bloglar ve benzeri her türlü site kolaylıkla oluşturulabilmektedir. Dünya genelinde yaygın olarak kullanılmakta olan WordPress bu özelliği ile SEO dünyası içerisinde de ayrı bir öneme sahiptir. Yani WordsPress SEO çalışmaları ve düzenlemeleri de kesinlikle unutulmaması gereken bir durumdur. Kullanıcılara sağlamış olduğu kolaylıklarla beraber optimize ediliyor olması ve özelleştirilebilmesi de WordPress’i cazip kılan durumlardır. WordPress’in eklenti, tema ve daha birçok destek sunması, bu alan içerisinde lider konumda olmasını sağlamaktadır.

Açık kaynak kod yapısı ile WordPress çok sayıda geliştirici tarafından desteklenmekte, günden güne daha kolay kullanılabilir olmakta ve daha gelişmiş özelliklere sahip olmaktadır. Kullanıcılar tarafından geliştirilen eklentilerin WordPress eklenti dizinine gönderilebiliyor olması, bu alt yapı sisteminin birçok eklentiye sahip olmasını sağlamaktadır. Dizinde yapılan SEO araması ile binlerce sonuçla karşılaşılmaktadır. Ancak bu kadar çok eklenti içerisinden hangisinin kullanılması daha doğru olacaktır. Öncelikli olarak şunun bilinmesi gerekmektedir ki eğer kullanmış olduğunuz WordPress tabanlı sitede eksiklik olan bir nokta varsa öncelikle o problemi düzeltmek için çeşitli eklentiler kullanmanız gerekmektedir. Şimdi gelin insanlar tarafından en çok kullanılmakta olan ve SEO çalışmaları bakımından işleri kolaylaştıracak olan eklentilerin neler olduğuna bir göz atalım.

wordpress-seo-stratejikseo.jpg


WordPress Temaları ve Site Hızı Faktörü

Sahip olduğunuz ya da olacağınız WordPress sitenin arama motorlarında daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak için sitenizin SEO ayarlarını eksiksiz ve dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Sonuçta sitenizin ilk sıralarda yer alması, reklam geliri elde etme, ürünlerin satış hacmini arttırma ve benzeri faktörlerin sağlanabilmesi için sitenizde arama motoru optimizasyonuna yönelik çalışmalar yapmalısınız. WordPress kurulumu yaparken ilk olarak kendinize uygun bir tema seçmelisiniz. Ardından ise uygun olacak SEO Plugin tercihinizi yapmalısınız. Seçeceğiniz SEO Plugin (eklenti) ile sitenizdeki hemen hemen tüm SEO ayarlarını kolaylıkla yapabilecekseniz.

WordPress kurulumlarında tema seçerken oldukça dikkatli ve özenli olmalısınız. Çünkü kendinize en çok fayda sağlayacak ve kullanımı kolay olacak olan temayı seçmelisiniz. Kod karmaşasına sebebiyet verecek ve aynı zamanda kullanıcı dostu olmayan temalardan uzak durmalısınız. Ayrıca SEO çalışmaları konusunda son zamanlarda önemli bir konu olan mobil uyumluluk bakımından da tercih edeceğiniz temanın mobil uyumlu bir tasarım olmasına özen göstermelisiniz. WordPress alt yapısını kullanacak olanlar için tema tercihi WordPress SEO bakımından oldukça kritik bir durumdur. SEO bakımından hatalı bir tema seçilmesi durumunda arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak, oldukça zorlaşacaktır. Çünkü arama motoru algoritmaları bakımından sitelerin kod yapıları önemsenen bir faktördür. Eğer kod yapısı karmaşık ya da sistemi yoran bir yapıda tasarlandıysa bu durum arama motorlarının pekte hoşuna gitmeyecektir. Bununla beraber SEO bakımından eksik ya da hatalı olan bir WordPress teması tek sayfalık JS ile hazırlanmış basit sayfalarda arama motorları gözünde değersizleşebilir. WordPress’te tema seçerken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de seçilecek temanın ne sıklıkla güncellendiğidir. Sık güncellenmeyen temalar bazen güvenlik bakımından açık oluşturabilmektedir. Bu da sitenin performansını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu bilgiler çerçevesinde WordPress’te tema seçerken; temanın güncellenme sıklığı, kullanım oranları, yorumla, destek servisi ve benzeri kıstaslar doğrultusunda temanın ne kadar popüler olduğuna ve temanın SEO testlerinde ne kadar başarılı sonuçlar elde ettiğine dikkat etmelisiniz.

WordPress alt yapılı bir siteye sahip olduğunuzda önem vermeniz gereken önemli hususlardan biride site açılış hızıdır. Hem kullanıcılar olsun hem de arama motorları yavaş açılan siteleri pek sevmezler. Yavaş açılan bir siteye sahipseniz, genel olarak kullanıcılar sitenizin açılmasını beklemeden terk edecek ve aradıklarını başka sitelerde bulmaya çalışacak. Yine aynı şekilde özellikle Google yavaş açılan siteleri, hızlı açılan sitelerden daha az önemsemektedir. Web sitenizin hızlı açılabilmesi için ise bazı hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Öncelikle kaliteli bir hosting servisinden faydalanmalısınız. Barındığınız sunucu sitenizin açılış hızına etki edecektir. Yine sitenizin açılış hızını iyileştirmek istiyorsanız hosting servisini Türkiye’deki bir sunucundan almanızda fayda var. Sitenizin kaliteli bir temaya sahip olması ve sadece işe yarar az sayıda eklentiye sahip olması da sitenizin hızlı açılmasına, olumlu yönde katkı sağlayacak olan bir faktördür. Genel site açılış hızı ağır olan web sitelerin ortak sorunlarından birisi eklenen görsellerin optimize edilmemesidir. Web sitelere yüklenen görsellerin sayısı arttıkça sitede bir yavaşlama söz konusu olmaktadır. Bundan dolayı sitenize görsel eklemesi yaparken, görselleri optimize edip, boyutlandırarak yüklemelisiniz. Bir başka değinilmesi gereken konu da eğer site açılış hızınızın yavaşlamasını istemiyorsanız inline CSS ve inline JavaScript kodlarını kullanmamalısınız. Böylelikle sitenizi yavaşlatacak olan etkenlerden birini devre dışı bırakmış olursunuz. Son olarak site hızınızı arttırmak istiyorsanız her zaman Cache kullanarak, sitenizin Cachelerini temizleyerek yavaşlamasını engelleyebilirsiniz.

Web sitenizin hızlı açılıp, açılmadığı konusunda sitenizi test etmelisiniz. Sitenizin açılış hızından emin olmak için SEO araçları ile gerekli testleri yapmalısınız. Site hızınızı test ederken PageSpeed Insights, Google Web Master Tools ve Pingdom Test gibi araçlardan faydalanabilirsiniz.

seo-wordpress.jpg


WordPress Yapısında SEO Açısından Dikkat Edilmesi Gerekenler

SEO çalışması yaparken, özellikle site içi SEO çalışmalarında olmazsa olmaz bazı faktörler vardır. Aslında bakıldığı zaman SEO çalışması birden fazla parçadan oluşan bir bütündür. Bundan dolayı WordPress’te SEO çalışmaları yürütürken birazdan aşağıda bahsedeceğimiz faktörlerin atlanmadan, eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi önemlidir.

Title Düzenlemeleri

Title etiketi, sayfanızın içeriğini tamamlayan site başlığıdır. Title etiketleri arama motorlarına sayfanızın ne ile alakalı olduğu hakkında bilgi vermektedir. SEO çalışmaları kapsamında unutulmaması gereken bir faktördür. Her sayfanın title etiketi özgün ve sayfa ile uyumlu olmalıdır. Ayrıca içerisinde anahtar kelime barındırmalıdır. Title etiketini oluştururken 50-70 karakter arası olmasına özen gösterin. Title etiketi 70 karakteri geçmemelidir. Oluşturacağınız title etiketlerinin düzgün anlatıma sahip, anlaşılır olmasına da özen gösterin.

Meta Description Düzenlemeleri

Description etiketi, sayfa ile ilgili açıklamanın yazıldığı bir alandır. Sayfanızın içeriğini özetleyen kısa bir açıklama oluşturup, description alanına girilmelidir. Her sayfanız için özgün, benzersiz ve içerisinde anahtar kelime geçen açıklama metinleri oluşturmalısınız. Oluşturacağınız description 160 karakterden fazla olmamalıdır. Description alanına yazacağınız açıklamalar mantıklı cümlelerden oluşmalıdır. Yani anahtar kelimeleri yan yana sıralayarak bu alanın doldurulması doğru değildir.

Site Haritası ve Robots.txt Düzenlemeleri

WordPress alt yapılı bir site ya da farklı bir alt yapıda site fark etmeksizin SEO açısından yapılması gereken bir önemli çalışmada site haritası oluşturulmasıdır. Sitemap dosyası oluşturmanız, site içerisinde yer alan URL yapısını düzgün bir şekilde belirtmektedir. Web sitesinde yer alan kategorilerin, sayfaların, etiketlerin arama motorlarına ait botlara düzgün bir şekilde sunulması için site haritası kullanılması çok önemlidir.

WordPress SEO çalışmalarında yapılması gereken bir başka önemli faktör ise Robots.txt dosyasının kullanılmasıdır. Robots.txt dosyası sayesinde sayfalarınızın arama motorlarında listelenip, listelenmeyeceği bilgisini botlara vermiş olursunuz. Bu sayede site ana dizini içerisinde Robots.txt dosyası oluşturmak, ilgili dosya içerisindeki dizinlerin gösterilme ya da gösterilmeme izinlerini belirtmenizi sağlar. Robots.txt dosyası ile bir dizin içerisinde yer alan bir içeriğin tamamının taranacağı, tamamının taranmayacağı ya da belirli bir içeriğin taranacağı konusunda izinler verilebilmektedir.

Site Görsellerinin Düzenlenmesi

Web sitesinde yer alan ya da yüklenecek olan görsellerin SEO kriterlerine uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. İlk olarak yükleyeceğiniz resmin çok büyük boyutlarda olmamasına özen göstermelisiniz. Çünkü bu sizin sayfa açılış hızınıza olumsuz etki edecektir. Bununla beraber sitenize yükleyeceğiniz görsellere; anlamlı kelimelerden oluşan resim ismi, resim açıklaması, alt etiketler kullanmalısınız. Bu sayede kullanıcı aramalarında SEO uyumlu görselleriniz sayesinde bulunabilir olursunuz.

Not: WordPress SEO ayarları ve SEO eklentileri ile ilgili bilgilerin devamına aşağıdaki kaynak link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: WordPress SEO Eklentileri ve SEO Ayarları
 

aksaak

Cezalı
Katıldı
Mesajlar
16
Kredi
0
teşekkürler kardeşim fazlaca faydalandım.
 

Bu konuyı kimler okuyor

Benzer konular

Top