Yeni başlayan grafik tasarımcılar için meslek ipuçları (1 İzleyici)

Katıldı
Mesajlar
11
Yaşadığın yer
Ankara
Kredi
0
Yazının orjinal kaynağı : https://www.reklamnehiri.com/grafik-tasarimcilar-icin-meslek-ipuclari


Grafik tasarımcılar yaratıcı ve geliştirici, bir o kadar zevkli bir meslek grubunun neferleridir. Az sonra satır aralarında okuyacaklarınız, her deneyimli grafik tasarımcının hayatından kesitler içerecek.

Bu yazı mesleğe ilgi duyan veya yeni başlayanlar için rehber niteliği taşır.

Umuyoruz ki sizler; bu meslekte Türkiyeyi uluslararası arena da temsil eder ve göğsümüzü kabartırsınız.

1. Temel Bilgiler

Mesleki yeterlilik için, temel bilgileri öğrenmelisiniz. Bir tasarımcının ışık ve rengin oluşumunu, tipografi, altın oran gibi konulara aşina olması gerekiyor. Yapılan eserin tasarım sürecini, bunun nasıl sunulduğu hakkında net fikir sahibi olmak önemli.

Bunlar donanımla, yani hiç bitmeyen araştırma ve öğrenme isteği ile gerçekleşebilir.

Bilgi beceriden önce gelir, bilgi ile donatılmış beceri kişiye verimi ve başarıyı getirecektir. Bu meslekte ister bir gün ister yıllanmış olun, öğrenmek ve bilgiyi geliştirmek hiç bitmeyecek.

Grafik Tasarımcılar İçin Eğitim Veren Kurumlar

1.a. Milli Eğitim Bakanlığı:
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü himayesinde MEGEP projesi uygulanıyor. Mesleki eğitim ve öğretim etkinlikleriyle kalitesini artırma misyonuna sahip. Detaylı bilgi için buraya basmanız yeterli.

1.b. Üniversiteler: Devlet veya Özel Üniversitelerin Grafik Tasarım bölümü teknik gelişiminiz için eğitim vermekte. Tanınmış üniversitelerin hepsinde bu bölüm çok ciddi anlamda destekleniyor. Klasik bilgilerle beraber, mesleğin sık kullanılan uygulamalarının da öğretimi yapılıyor. Grafik Tasarımda kullanılan programlar nelerdir? başlığında bunları bulabilirsiniz.

1.c. Özel Kurslar: Mesleğe dair teknik bilgiden ziyade kullanılan uygulamaların eğitimi verilir. Grafik Tasarımcılar yerine çizim ve tasarıma eğilimli insanların gitmesini tavsiyemizdir. Bu mesleğin tam öğretildiği yerler akademik okullardır!

2. Sorular, Sorunlar ve Çözüm Önerileri

2.1 Nasıl ve Nereden Başlamalıyım ?

Öneri : Temel düzeyde iseniz; sosyal medya ağlarından ve forumlara üye olun. Burada ki gruplarda deneyimli insanların bilgilerinden faydalanabilirsiniz. Youtube’da kullanmanız gereken programlara dair eğitim videoları yer almakta. Burada dikkat etmeniz gereken nokta; mesleğinize dair teknik bilgilerin öğretilmediği olsun! Sadece uygulama eğitimi alırsınız. Teknik bilgi ve donanım için resmi kuruluşlardan eğitim almanız gerekli.

2.2 Grafik Tasarım İş İmkanları Nelerdir ?

Reklam Ajansları, Tasarım Stüdyoları veya bünyesinde reklam bölümü bulunan tüm firmalarda iş bulabilirsiniz. Yaşadığınız şehirin nüfus yoğunluğu ve şirket sayısına göre bu değişkenlik gösterebilir.

Sorun : Yaşadığım şehirde iş bulmak çok zor
İpucu : Freelance yani bağımsız çalışma imkanınız var. Üstelik bu firmalar ile sözleşme karşılığı sürekli iş akışı sağlayabilirsiniz.

2.3 Grafik Tasarım Maaşları Ne Kadar ?

Grafik Tasarımcılar için bu soruya net cevap vermek çok zor. Nüfusu az olan şehirler ile büyük şehirlerin iş imkanları gibi maaşları da değişkenlik gösteriyor. Zaten yeni başlayan olduğunuz için, çok yüksek kazanacağım beklentisinde olmayın. Bu iş teknik olarak okulda öğretiliyor ise pratik olarak da saha da öğrenilir. Belirli bir süre elinizin yatkın ve becerili olması için sabredin. Başlarda iş size hakim olacak, zamanla ve deneyim kazandıkça siz işe hakim olacaksınız. O zaman maaş konusunda kaygılanabilirsiniz.

Eğer kazandığınız paranın az olduğunu düşünüyorsanız çeşitli platformlarda yarışmalara katılabilirsiniz. Hatta tasarımlarınızı da satabilmeniz de mümkün. Teklif usülü yarışma için idemama.com ve direkt satış için bionluk.com bilinen siteler.

2.4 Grafik Tasarımcılar İçin Resmi Kuruluş Varmı?

Evet var; sektör çalışanları için etkili olmasa da mesleki anlamda katkı sunuyor. Grafik Tasarımcılar Mesleki Kuruluşu 1978 yılında faaliyetine başlamış. Bu mesleğe yıllarını veren insanlardan, teknik kadro ve öğrencilere uzanan geniş üye kadrosu var. Hatta buna reklam ajansları ve tasarım stüdyolarının da dahil olduğunu belirtelim. GMK web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

2.4.1 Karşılaşabileceğiniz Sorunlar Neler ?

Sorun : Bunu uygun fiyata yapalım, benim çevrem geniştir

Benim çevrem geniş, sen grafik tasarım konusunda iyi ol yeterli

İpucu : Nazikçe hayır demeniz gerekli, çünkü bu %90 senden ne koparırsam kardır durumu. Böyle insanların evet gerçekten çevresi olabilir, hatta doğru söylüyor olabilir. Ama değerinizin altında fiyatı istemesi zaten sizi ciddiye almadığının göstergesi. Ne yazık ki pazarlık sünnetir cümlesi bu duruma uygun değil. Birde çevresi kendi gibi düşünen insanlardan oluşacak. Bu insanı aşıp çevresine ulaşmak kolay mı sizce ? Siz ne yapabileceğinizi ve değerini göstermişsiniz, o çevreye başka kanallardan kesin ulaşırsınız emin olun. Yüzlerce yolu ve yöntemi var.

Sorun : Ön ödeme yapamam ? Yerimiz yurdumuz belli kaçacakmıyız ?
Kaçmayacaksın ama süründüreceksin. Parayı tahsil etmek için harcanacak zaman ve para, işin değerini geçecek.

İpucu : İlk görüşme esnasında en kolay kendini belli eden insan tipi. Böyle biri ile karşılaştığınızı düşünüyorsanız keskin konuşmayın. Üslubunuz yumuşak ama karalı olmalı. İşi çok acil, zamanı kısıtlı olduğu için elinde ki tek seçenek sizsiniz. Bunu hatırlamasında fayda var. Ödemeyi peşin ücret üzerinden konuşmayın, mümkünü varsa sanal pos veya innial vb alternatifleriniz olsun. Ön ödemeyi vermek istemiyorsa; ya işi acil değildir ya da parası yoktur. Her iki durumda şunu düşünün, zararın neresinden dönseniz kardır!

Sorun : Çok güzel olmuş elinize sağlık. Birde şu değişikliği yapsanız da görsek
Grafik tasarımcılar için en pis müşteri tipi, aklında ne varsa her türlü tasarımı size yaptıracağından emin olabilirsiniz.

İpucu : Böyle bir durumla hiç karşılaşmamanız için ön görüşme sırasında her fikir kağıda dökülsün. İşin zorluğuna göre bu sayı 3 ile 5 taslak arasında olsun. Tekrar git gel, sayısız mail trafiğinden kurtulursunuz. Aklınızda olan tasarım ile bu taslakları sunun. Hala kararsız ise birini seçmesinde ısrar edin. Geriye ufak tefek detaylar kalsın.

Sorun : Şu logoyu bir tık büyütsek ve sağa alsak
Tabi ki alın o logoyu sağa ve büyütün. Bu dünya da nefes alıp yaşama amacınız bu zaten.

İpucu : Çok detaycı olan bu müşteriler için yapabilecekler sınırlı. Ön görüşme esnasında mümkünse sesli veya görüntülü kayıt alın. Cep telefonu kamerası bu işi fazlasıyla görür. Zira ilk başta söylediklerini unutup daha sonra farklı istekte bulunabilirler. Elinizde ki kayıt ile istediğiniz gibi yönlendirebilirsiniz.

Sorun : Aman işimiz çok acil, yarın sabah lazım
Ya fuar vardır, ya toplantı. Yurt dışından kritik bir müşteri geliyordur. İyi de boyacı değilsiniz ki, fırçayı kovaya batırıp tasarım yapın. Grafik tasarımcılar ne yer ne içer, ellerinde iş var mıdır? kime ne !

İpucu : İstenilen zamana yetiştirebileceğiniz iş ise, kabul edin gitsin. Acelesi olmayan müşteri bulmak zor, elinizin altındayken kaçırmaya gerek var mı? Aynı aceleci tavrı ücreti ödemeye gelince yapmıyorsa uzun dönemli kar etmiş olursunuz. Zira bir daha iş yapamayacaksınız bu müşteriyle, zorlamaya gerek yok.

Sorun : Çok yavaş ilerliyoruz, biraz daha hızlı çalışırmısınız ?
Füze aparatı kullanan grafik tasarımcılara bizden selam olsun.

İpucu : Böyle müşterilerin firmasının ne kadar büyük olduğunun önemi yok. Her işin kendine has yapılma yöntemi bulunuyor. Ön görüşme esnasında tasarım sürecini ve zamanlarını söylemeniz gerekli. Bunu unutursanız veya söylemenize rağmen hala böyle davranılıyorsa nazikçe tasarım sürelerini hatırlatın. Yıldırım hızında acil bir durum oluştuğunu söylüyorsa ölüme çare yok diye söyleyin. Çok zorlar ise defalarca revizyon isteğini hatırlatın. Gecikmeye kendisinin neden olduğunu yumuşak ve kararlı ses tonu ile söyleyin. Yumuşayacaktır; hala olumsuz ise direkt işi bırakın ve yapmayacağınızı söyleyin. Kimse kimseden zorla para almadığı gibi kimse de zorla iş yaptıramıyor.

Sorun : Logonun üzerine iki tane çizgi çekmişsin, birde tasarımcıyım diyorsun. Bunu bende yapardım
Hayır yapamazsın, becerin olsaydı aynı işi yapardık.

İpucu : Direkt kırıcı bir cümle bu, size kendinizi değersiz hissettirmenizi hedefliyor. Yazının başında ki ipucunu hatırlayın, her şey taslağa dökülmeli. Böyle insanların ne işi ne de parası hayırlı değildir. Taslakta itiraz etmeyen tasarım bitince itirazı dürüstçe değildir. Yapabilecek kadar bilgi ve deneyimi olmadığı için sizinle anlaştığını söyleyin. Dürüst biri ise hak verip dinleyecektir.
 
Katıldı
Mesajlar
12
Kredi
0
güzel bilgiler.
 
Katıldı
Mesajlar
8
Kredi
0
güzel bilgi olmuş teşekkürler
 

etiketci

Üye
Katıldı
Mesajlar
21
Yaşadığın yer
Antalya
Kredi
0
çok güzel bilgiler ellerinize sağlık
 

Bu konuyı kimler okuyor

Benzer konular

Top