Veri güvenliği siber saldırılar ve sızıntılar sebebiyle hem bireysel kullanıcıların hem de kurumların önceliği haline geldi. Dolayısıyla yüklü miktarda kullanıcı verisinin tutulduğu bulut sistemlerinin güvenliği de en önemli alanlardan bir tanesi oldu.
Bulut Servisleri çoğu büyük firma tarafından diğer firmalara sunulmaktadır. Elbette kendi bilgisayar sistemlerini ve tesislerini kullanan firmalar da vardır. Ancak bulut sunucular harcadığın kadar öde mantığı ile çalıştığından daha esnektir.
Google Cloud, Amazon Cloud ve Microsoft Azure gibi servisler sektörde en çok tercih edilen bulut sistemleri arasında sayılabilirler. Bunların dışında özel ihtiyaçlara uygun daha niş servisler de bulunmaktadır.
Veri Güvenliği Neden Önemlidir?
Şirketlerin veri güvenliğine önem vermesinin başlıca iki nedeni itibar ve yönetmeliklerdir. Bulutlarda depolanan kullanıcı verileri yüksek öneme sahip olabilirler. Finansal ve tıbbi veriler için tedbirler alınması gerekir. Veri sızıntıları hem yasal sorunlara yol açar hem de şirketin onaramayacağı ölçüde bir itibar kaybı yaşanabilir.
Bulut Güvenliğinin Temel Unsurları
Müşterinin ihtiyaçları ve risk değerlendirmesi gibi unsurlara bakılarak bir güvenlik modeli oluşturulabilir. Ancak günümüzde ulusları standartlara ve protokollere göre şirket politikaları belirlenmektedir. Uluslararası sertifika ve raporlarda firmaların bu alandaki itibarını güçlendirmektedir.
Yetki Yönetimi
Tüm kullanıcıların kritik bilgilere erişebiliyor ya da silebiliyor olması büyük risk teşkil eder. Dolaysıyla kullanıcıların sadece ihtiyacı olan yetki ve verileri erişiminin olması tercih edilir. Bir gazete sitesinde yazar sadece kendi yazılarına erişebilirken editör tüm yazılara erişme yetkisine sahip olabilir. Pazarlama departmanı pazarlama araçlarına erişebilirken muhasebe araçlarına ve bilgilerine erişemez. Yetki yönetimindeki kısıtlamalar çok önemlidir ama şirketin eylemlerini de yavaşlatacak kadar sert olmamalıdır.
Çok Aşamalı Doğrulama
İki aşamalı doğrulama ya da çok aşamalı doğrulama sistemi özellikle önemli kullanıcı verilerinin olduğu sunucularda gereklidir. Kredi kartı bilgileri ya da ödeme bilgileri saklanıyorsa erişim ancak güvenli şekilde yapılmalıdır.
Şifreleme
Bilgisayar korsanlarının saldırılarına karşı çoğu veri artık şifreli olarak saklanmaktadır. Hassas veriler için fiziksel şifre anahtarı da kullanılabilmektedir. Bu sistemin güzel yanı bir sızıntı dahi olsa veriler şifrelendiği için okunması mümkün olmayacaktır.
Yedekleme ve Birden Fazla Lokasyon
Bulut Firmalarının dünyanın her yerinde tesisleri vardır. Bu da doğal afetlere karşı koruma sağlar. Sel, yaygın, tsunami gibi etkenlerden etkilenmezsiniz. Çünkü dünyanın tamamen başka bir bölgesine verileriniz yedeklenmiş halde bulunmaktadır.
Firewall (Güvenlik Duvarı)
Bulut bilgisayar tesisleri her zaman firewall kullanırlar. Firewall internet erişimini kontrol eden bir cihazdır. Fiziksel ya da yazılım halinde olabilir. Bu güvenlik duvarı sizi kötü niyetli saldırılardan ve virüslerde korur.
Düzenli Güvenlik Testleri
Teknoloji riskleri de beraberinde getirmektedir. Suç örgütleri metotlarını her gün daha da geliştiriyorlar. Bu yüzden veri merkezleri de önlemlerini almak zorundadırlar. Bulut tesislerinde düzenli aralıklarla sızma testleri ve güvenlik açığı değerlendirilmeleri yapılmaktadır.