Harddisk Çalışma Mantığı (1 İzleyici)

  • Thread starter YooPs
  • Başlangıç zamanı
  • Cevaplar : 0
  • Görüntülenme : 1K

YooPs

Üye
Katıldı
Mesajlar
32
Kredi
0
8Zp7ld.jpg


Bu kısımların hepsinden bahsetmeye gerek yok diye düşünüyorum. Sadece Mantığını anlatma üzerinde duracağım.

Manyetik Kaplı Diskler (Plakalar): Üzerinde manyetik ortam bulunan, dairesel biçimdeki me tal veya seramik katkılı cam malzemeden yapılmış disklerdir. Veriler bu plakalarda tutulur.


9okP49.jpg


Okuma-Yazma Kafası: Disklerin üzerinde değmeden gezen ve istenen adrese verileri yazıp, istenen adresten de verileri okuyan kafadır. Günümüzde Okuma ve yazma kısımları ayrı yerlerdedirler.
Okuma-Yazma kafaları hepsi aynı hareket ederler. Örnek: Bir okuma yazma kafası 2. İz(track)' de ise diğerleri de 2. İz üzerindedirler.


o3BRgo.jpg


Silindir: Birden fazla disk tabakası için düşeyde aynı hizadaki tüm izleri içine alan silindir şeklindeki tanımlamadır. (Gündümüzde) Okuma yazma kafaları hep birlikte hareket ederler. Bir okuma yazma kafası 4. iz üzerinde ise diğerleri de aynı iz üzerindedir. Okuma yazma kafasının konumunu değiştirmeden, okuma yazma yapabildiği tüm izler silindir yapıyı oluşturur. Eğer sabit disk tek bir disk tabakasından oluşsaydı silindir ve track aynı anlama gelirdi.

A. Track (İz): Verilerin kaydedilmesi amacıyla iç içe halkalar şeklinde disk üzerinde oluşturulmuş veri kayıt bölümleridir. Merkeze aynı uzaklıkta iç içe dairesel halkalardan oluşur. Bir iz üzerinde sektörler yan yana dizilmişlerdir. Okuma yazma kafası bir iz üzerine konumlanarak istediği sektörleri okuyup yazabilir. Yukarıda resimde "A" harfi ile gösterilmiştir.

B. Sektör: 256, 512Byte gibi büyüklüklere sahip ardışık veri depolama kümeleridir. Yukarıdaki resimde "B" farfi ile gösterilmiştir.

C. Cluster (Kümeler): Disk üzerinde varsayılan bir büyüklüktür. İşletim sisteminin disk yönetimi ile alakalıdır. Dosya ve dizinlerin yerleştirildiği en küçük disk alanına denir. Boyutu dosya sistemine göre değişir. Yukarıda resimde "C" harfi ile gösterilmiştir.
 

Bu konuyı kimler okuyor

Benzer konular

Top