Nasıl Web Master Olunur? Adım Adım Rehber (2 İzleyici)

La donna

sendlistdigital.com
Admin
Tarih
4/7/21
Kredi
2,027
Web master bir ya da birden fazla sitede yöneticilik yapan ana sorumlulara denilir. Site yöneticisi olan kişilerin çok sayıda yetkinliği bulunması gerekir. Bu yüzden birden fazla alanda tecrübe sahibi olmaları beklenir. Hem teknik hem içerik alanında çalışabilecek kişilerdir. Bazıları yazılımcı bazıları ise site editörü olabilir.

Site yöneticilerin sıklıkla kullandığı analiz araçlarına web master araçları denilir. Bu alanda uzmanlaşmak isteyenlerin bu programları kullanmayı bilmesi gerekir. Çoğu zaman farklı alanlarda farklı araçlar kullanılır. Mesela güvenlik için pen testi için ayrı bir araç, seo için ayrı bir analiz aracı ve dil bilgisi kontrolü için online editör kullanılabilir.

İnternette aktif olan çok sayıda yetkilik sahibi insan vardır. Yazılımcılar, içerik editörleri, metin yazarları, grafik tasarımcılar ve e-ticaret ile uğraşan kişileri en başta yazabiliriz. Web master geniş bir şemsiye terim olarak kullanılabilir. Bazen de daha dar sadece teknik alanla ilgilen kişileri tanımlamak için söylenir. Kendi web sitesini inşa edenler genelde temel seviye de olsa tasarım ve kodlama bilgisine sahip olduğundan bazen böyle adlandırılabilirler. İnternetten kendi siteleri ile para kazanları da bu kategoriye ekleyebiliriz.

Web master forumları teknoloji ile özellikle de internet ile ilgilen kişileri bir araya getirir. Tecrübeleri paylaşmak ve birbirine destek olmak için güzel ortamlardır. Çoğu zaman hizmet satışı da bu forumlar üzerinde yapılabilir. Yeni bireyler için internetteki gelişmeleri takip etmelerine olanak tanır. Kendini geliştirmek için de web master forumları faydalı bir ortam sunarlar.

Siz de işinizi tanıtmak için, sıfırdan para kazanmak için ya da kendinizi geliştirmek için web master olmak istiyorsanız en basit tabirle bir rehberimiz var.Bu yazımızda 10 adımda nasıl web master olunacağını anlatacağız.

• 1.Adım HTLM Öğrenin: HTLM internette kullanılan en temel kodlama dilidir. Şanslısınız ki ücretsiz kurslarla temel seviyede öğrenmek mümkündür. Youtube ile bile başlayabilirsiniz. Web master olmak istiyorsanız bir web sitesindeki temel işleyişi öğrenmeniz gerekiyor. Pek çok kişi teknik alanlara girmekten korkuyor. Günümüzde her şey için hazır şablonlar ve web sitesi araçları var. Ama sadece işleyişi öğrenmek için üzerinde baskı olmadan başlayabilirsiniz.
  • 2.Adım Arama Trendlerini Takip Etmeye Başlayın : Google Trends ücresiz kurslar sunuyor. Bu sayede bu web aracını nasıl kullanacağınızı öğrenebilirsiniz. Bir diğer web aracı Bing de benzer hizmetler vermektedir. Bazı siteler trend aramaları e-posta adresinize bile göndermektedir. Çoğu yeni web sitesi güzel umutlarla başlayıp internettin köşelerine gömülüyor. Talep olan alanları takip etmek bu rekabette tutunmak için çok önemlidir.
  • 3.Adım Teknoloji Blogu Açın:Çoğu insan blog açmanın önemini kavrayamıyor. Birkaç ay içinde para kazanmaya başlayacağını ya da binlerce ziyaretçiyi bir haftada çekebileceklerini düşünüyor. Ama blog yazmak bir web master için çok iyi bir tecrübe kaynağıdır. Anahtar kelimelere hakim olmaya başlarsınız, blogger topluluğu arasında çevre edinirsiniz, arama motorlarını takip etmeye başlarsınız. Hatta kendi başınıza nasıl reklam yapacağınızı öğrenirsiniz. Üstelik temel seviye yazma yeteneğiniz de gelişir ki ilerleyen zamanlarda ihtiyacınız olacaktır.
  • 4.Adım Freelancer Sitelerine Kayıt Olun :İnternette serbest çalışma imkânı sunan çok sayıda hizmet sitesi bulunmaktadır. Sanal işçi, bionluk, sadeceon ülkemizde faaliyet gösteren sitelerdir. Fiver, Peopleperhour, Freelancer ise dünya genelinde çalışan sitelerdir. Bizim gibi forumlarda da online hizmetler satılmaktadır. Sanal asistan bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz. Satılan yetenekler çok çeşitlidir o yüzden kendinize uygun bir seçenek bulmanız çok olasıdır. Böylece artık internette iş tecrübesi de kazanabilirsiniz.
  • 5. Adım Kendi Sitenizi Açın :İlk web sitesini açarken olabildiğince minimal olmayı öneriyorum. Neyse ki çok az bütçe ile kurulan temel seviye web siteleri var. İleri seviye paketlere ilk yıl ihtiyaç duymanız çok az ihtimaldir. İlk web sitesi ile arama motorlarına kayıt, backlink alımı, etiket düzenleme gibi konularda tecrübe kazanmaya başlayabilirsiniz.
  • 6.Adım Web Master Araçlarını Deneyin : Web site sorumluları farklı alanlarda farklı araçlar kullanır. Bazen de her şeyin bulunduğu genel paketler satın alır. Ama başlangıç için çoğu online araç ücretsiz deneme vermektedir. Majezik, Semrush, Ahrefs gelişimiş SEO araçlarıdır. Bir web masterin bunları ya da muadili olan araçları kullanmayı bilmesi gerekir. Daha özel alanlarda da kullanılan araçlar vardır. Özgünlük kontrolü hem insan hem yapay zekâ kopyalarından kaçınmak için yapılır. Ne yazık ki kendi yazdığınız yazılarda bile bazı benzerlikler tespit edilebilir. Bu yüzden gönderilen her yazının özgünlük kontrolü yapılmalıdır. Ücretli ve ücretsiz çok sayıda özgünlük aracı bulunmaktadır. Dil bilgisi kontrol araçları da editörlerin işin kolaylaştırır. Resimlerde de telif hakkı sorunları ile karşılaşmamak için telifsiz resim veren Pixabay benzeri sitelerden görsel almak gerekir. Arama motorlarından resim almak gibi bir hataya düşmeyin. Bazen görselleri hazırlamak için tasarım araçlarına ihtiyaç duyulur. Ayrı bir uzmanlık olmakla bir webmaster için gereklilik halini almıştır. En azından temel seviyede tasarım araçlarını kullanmayı bilmek gerekiyor. Canva ve GIMP ile başlayabilirsiniz. Bu araçların ücretsiz kurs videoları da vardır.
  • 7.Adım Online Yazılım Kursları: HTLM eğitimini tamamladıktan sonra artık yazılım dillerine başlayabilirsiniz. Artık bir web siteniz var ve internetin işleyişin anlamak çok önemlidir. Sitenizde çıkabilecek sorunlara ve bu sorunları teşhis etmeye hazırlıklı olmalısınız. JavaScript ve CSS bu anlamda ikinci adımdır. Web tasarım için önemli dillerdir. 30, 50 hatta 100 saatlik online kurslar size temel bilgileri sağlar. Udemy gibi sitelerde çok ucuza kurslar bulabilirsiniz. Hiç kimse sizden bir anda oyun ya da mobil uygulama yazmanızı beklemiyor. Sitenizi geliştirmek için kendiniz geliştirdiğinizi düşünün. Strese girmeden kendi belirlediğiniz programda ilerleyebilirsiniz.
  • 8.Adım: İngilizce Editör Araçlarını Kullanmaya Başlayın : Artık herkes uluslararası yayın yapıyor. Sitenize yeni dil eklemekte artık çeviri programları ile çok kolaydır. Ayrıca Grammarly, Sapling, SurferSEO ve InkSEO gibi İngilizce içerik kontrol araçları var. Özgüvenli şekilde İngilizce yazmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Kendiniz İngilizce yazı hazırlamasanız bile e-posta yazmak, sitedeki anahtar kelimeleri ve meta etiketleri düzenlemek için bu uygulamalar size çok fayda sağlar. Eğer bir web master olacaksanız yurt dışı ile iletişim kurmanız gerekebilir. Bu yüzden mutlaka Grammarly ve Sapling benzeri bir editör kullanmayı alışkanlık haline getirin. İngilize içerik yazmak isteyenler Inkseo ve Surfer SEO gibi araçları deneyebilirler.
  • 9.Adım: Yapay Zekâ Asistanları : Yapay zekâ asistanları yazılım sorunlarını çözmenize, araştırma yapmanıza hatta görsel hazırlamanıza yardımcı olur. Yapay zeka hayatımıza hızla entegre oluyor. Web master gibi teknolojiye hâkim olmanız gereken bir alanda yapay zekâ araçlarından uzak kalamazsınız. ChatGPT, Copilot, Deepseek, Quilbot ve Perplexy günümüzde sık kullanılan asistanlardır.
  • 10.Adım: Veri Güvenliği ve Analizi : Günümüzün ana temalarından bir tanesi elbette ki dijital verilerdir. İnternette artık formlar, anketler ve kullanıcı bilgileri gibi sayısız veri toplanıyor. Bu yüzden bir web master veri güvenliği ve pazarlama verilerinin analizi konusunda bilgili olmalıdır. Pek çok kişinin üzerinde düşünmediği bir alan olsa da web sitenizin itibarı için çok önemlidir.

Bu konuyı kimler okuyor