php ile form değişkenlerine erişim (1 İzleyici)

Ftzalim

Üye
Katıldı
Mesajlar
139
Kredi
0
PHP scriptlerimizin içinde oluşturduğumuz form alanlarımızın her birine form alan adıyla ulaşabiliriz. Kullandığımız PHP sürümüne ve ayarlarına bağlı olarak 3 şekilde form verilerine ulaşabiliriz. Örneğin “eposta” ismini taşıyan bir form alanımız olsun ve bu alanı post metoduyla gonder.php sayfasına gönderelim. Bu form verisini 3 şekilde elde edebiliriz. Bunlar;

< ?PHP
echo $eposta; //model 1
echo '<br />';
echo $_POST['eposta']; //model 2
echo '<br />';
echo $HTTP_POST_VARS['eposta']; //model 3
?>

Model 1′i kullanabilmek için php.ini konfigürasyon dosyasında register_globals parametresinin açık (On) olması gerekir. PHP 4 sürümünden önceki sürümlerde bu parametre default olarak açık durumdaydı. Fakat sonraki sürümlerde güvenlik sebepleriyle default olarak kapalı durumda gelmektedir ve şuan itibari ile pek tavsiye edilmeyen yöntemdir.

Model 2, şu anda herkes tarafından tavsiye edilen yöntemdir. Ancak PHP 4 öncesi versiyonlarda çalışmamaktadır.

Model 3, en uzun şekilde yazılan modeldir, eskiden en çok kullanılan ve tavsiye edilen model olmasına karşın artık desteklenmemekte ve tavsiye edilmemektedir.

Uzun lafın kısası artık çoğunluk tarafından tercih edilen yöntem, model 2′de kullanılandır. Bu yöntemi kullanabilmek için oluşturduğumuz formu göndermek için kullandığımız metod da önemlidir. Bu metodlar; post ve get şeklindedir. post metoduyla gönderdiğimiz verileri $_POST ile get metoduyla gönderdiğimiz verileri $_GET ile elde edebiliriz. Ayrıca ister post isterse get motoduyla gönderilen veriler $_REQUEST ile de elde edilebilir. $_REQUEST hem post hem de get metoduyla uyumludur.

Bahsettiğimiz konunun pratik halini görmek için ve kaynak kodlarını indirmek için asagidaki linkleri kullanabilirsiniz.
[ad code=2]

DOWNLOAD: TIKLAYINIZ
 

Bu konuyı kimler okuyor

Benzer konular

Top