Yazılım uzmanı eğitimi (php) (1 İzleyici)

acarnet

Üye
Katıldı
Mesajlar
16
Kredi
0
Zamanın, teknolojiyi geliştirerek ilerlemesi doğrultusunda şu an içinde bulunduğumuz çağa ‘’bilişim çağı’’ denmekte. Haliyle, internetle ve sanal dünyayla da iç içe olmak mecburiyetindeyiz. Çünkü birçok gelişme, bu önemli atılımda her gün bir başka şeyin bulunması ile meydana geliyor. Teknolojiyle beraber gelişen birçok alan vardır. Bunlardan bir tanesi de yazılım alanı. Yazılım alanının gelişmesi de yine teknolojinin gelişmesini körüklemiştir. Bu, bir nevi teknolojik bir kısır döngü olarak da kabul edilebilir.

Yazılım alanının gelişmesi ile beraber, bu iş hakkında yeterli bilgisi ve kabiliyeti olan kişiler yazılım uzmanı olarak kabul edilmiş ve yazılım uzmanlığı da bir meslek dalı olarak, diğer mesleklerin arasına karışmıştır. Yazılımın ortaya çıkardıkları sayesinde, hayatımızdaki hemen hemen her konuda kolaylıklar sağlanmıştır. En çok kullanıldığı alanlar ise; bankacılık, sağlık, otomotiv, şirket ve kurum yönetimleri vs. ‘dir. Büyük şirketlerin finansal, ekonomik ve her türlü bilgilerinin kesintisiz yani aksamadan yönetimine olanak sağlayan yazılım, sağlık sektöründe de numara alıp muayene olma, alacağımız ilaçların listesini belirleme gibi durumlarda karşımıza çıkar. Ayrıca en önemlisi de, telefonlarımızın her türlü fonksiyonunu kontrol altında tutan da yine bu yazılımlardan ileri gelen programlardır. Fakat yazılımın en yoğun karşımıza çıktı yer ise hiç şüphesiz bilgisayar ortamıdır.

Yazılım Uzmanlarının Bilmesi Gerekenler

Yazılım uzmanlığı, her alanda ihtiyaç duyulan bir meslek dalıdır. Ancak bir yazılım uzmanının, uzmanlık mertebesine ulaşabilmesi için bilmesi gereken birçok teknik bilgi ve programlar vardır. Ayrıca, bu meslek dalını seçecek kişilerin, bilgisayara, programlamalara ve yazılım içeriklerine meraklı olması gerekmektedir.

Yazılım uzmanının bilmesi gereken ilk ve en temel bilgi, programlama dilleridir. Bunun yanı sıra algoritmalarının ve mantıksal becerilerinin de yüksek olması gerekmektedir. Ayrıca, yazılımla alakalı temel kaynakların çoğunluğunun Türkçe çevirisinin bulunmaması ve ana terimlerin İngilizce olması açısından da İngilizce dilinin öğrenilmesi zorunlu bir şart haline gelmektedir.


En Popüler Programlama Dilleri

PHP, JavaScript, Visual Basic, Ruby, Python, Perl, C# ve C++ ‘ dır.



Bunun yanı sıra hatasız bir teslim yapabilmek adına geliştirilen bir takım yazılım geliştirme metotları vardır. Bunlardan bazıları; Waterfall, Agile Development, Scrum ve XP – Extreme Programming’ tir. Tabi, bu tekniklere ek olarak kullanılan yaygın metotlardan bir tanesi de VCS sistemleridir. VCS sistemleri, kontrol sistemleri olarak Türkçeleştirilmiştir. Kontrol sistem, yazılım işlemi boyunca tüm sürümler kayıt altına alır. Bunlar arasında ön plana çıkan ve en çok kullanılan kontrol sistemleri; Git ve Subversiyon’ dur.



Bir de programcı ile kullanıcı arasında ortak bir dil oluşturmak adına hazırlanan kullanıcı hikayeleri (User Stories) unsuru vardır. Bir nevi, kullanıcının ne yapması gerektiğini özetleyen dokümanlardır. Yazılım uzmanının, bu unsura da hakim olması gerekmektedir.



Yazılım Uzmanları Ne Yapar?



Yazılım uzmanlarına, her sektörün teknolojik açıdan boyut atladığı günümüzde son derece büyük bir ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak ‘’uzman’’ kelimesi geçiyor diye her yazılımcıdan uzmanlık beklemek doğru değildir. Çünkü asıl uzmanlık, kişinin kendisini geliştirmesi açısından verilen temel bilgileri kavrayarak, sürekli gelişen teknolojiye ayak uydurabilmektir. Bu noktada yazılım uzmanlarına düşen görev ise, teknolojinin gelişmesine katkıda bulunarak, hayatımızı kolaylaştırmada rol oynamaktır. Yapılan üretimleri ve hizmetleri kaliteleştirmek ve hızlandırmak yazılım uzmanlarının üstendiği görevler arasındadır. Kısacası bilgisayarın bulunduğu her ortamda yazılım uzmanlarının oluşturduğu kolaylıklarla karşılaşmalıyız.



Yazılım Uzmanlarını İlgilendiren Bazı Terimler



Nitelikli bir yazılım uzmanının bilmesi gereken birçok program vardır. Ancak en çok de temel konular bakımından kendisini yetiştirmesi ve bunları geliştirmesi gerekmektedir. Bunlardan bazılarını ise şöyle sıralayabiliriz:

SQL(Structured Query Language): bilgileri yani verileri tasarlayıp yönetmek adına kullanılan bir veri işletim sistemidir. Türkçesi yapılandırılmış sorgu dili olarak da geçer. Bir programlama dilidir. Bu programlama dili ile yalnızca veri tabanı üzerinde işlem ve kayıt yapılabilmektedir.

MSSQL: En yaygın kullanılan veri tabanı sunucusu yazılımı olarak bilinir. Kurumsal çaplı bir veri tabanı yönetim sistemidir. Ver tabanları oluşturup yönetmeyi sağlar. Dünyada en popüler yönetim sistemi Microsoft SQL Server’ ıdır. Birçok sürümü mevcuttur.

Visual Basic: Basic programlama dili içerikli geliştirilmiş, üst düzey, görsel ve nesne tabanlı bir programlama dili olup, Microsoft tarafından geliştirilmiştir.

MySQL: Çok kullanıcılı, altı milyondan fazla bir işletim sisteminde bulunan sağlam ve hızlı bir veri tabanı yönetim sistemidir. Perl, Java ve C ile kullanılabilmektedir.

ASP (Etkin Sunucu Sayfaları): Ver kaynağındaki verileri düzenler, veri üzerinde işlem yapabilir. Bu sonuçları da kullanıcıya iletebilirsiniz. ASP, bir Microsoft yazılımıdır.

Yazılım uzmanlığı için üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olunabileceği gibi herhangi bir bilgisayar kursuna giderek de bu eğitimi alabilirsiniz. Ancak seçeceğiniz kursun alanında uzman kişiler tarafından eğitim verdiğinden ve uzman olabilmek adına gerekli programları öğreteceğinden emin olmanız size daha sonrası için kolaylık sağlar. Şayet bir kurstan eğitim almayı düşünüyor iseniz, o kursa giderek, birebir görüşmeler eşliğinde, uygulanacak eğitimin içeriği, programların listesini öğrenebilir ve buna göre bir tercih yapabilirsiniz. Kursun sonunda size, bu programları öğrenip, kursu tamamladığınıza dair sertifikalar verilecektir. Bu sertifikalar eşliğinde siz de uzmanlık yolunda emin adımlar ile yürüyebilirsiniz.

Ancak bir yazılım için uzmanlık konusunda sadece üniversite ya da kurslardan ilgili alanla alakalı bilgileri ve eğitimi almak yeterli değildir. Şayet bir kişi uzmanlık derecesindeki bilgilere sahip olmak istiyorsa, öncelikle gelişmelere açık olmalıdır. Çünkü teknoloji günümüzde hızla ilerlemekte. Hızla ilerleyen bu teknolojinin yanında her türlü bilgi edinilmeli ki uzmanlığın hakkı verilsin. Bu sadece yazılım konusunda değil, her sektörde nitelikli ve aranan bir eleman olmak istiyorsak, öncelikle kendimizi alanımızda geliştirmeleri, teknolojiyi ve alanımızla alakalı her türlü gelişmeyi yakından takip etmeliyiz. Ancak yazılım uzmanlarına bu konuda daha büyük görevler düşmekte. Çünkü neredeyse her yeni gün, işimizi kolaylaştırmak adına yeni bir teknolojik bilgi, dolayısıyla da yeni yazılımlar ortaya çıkıyor. İşte alanında uzman yazılımcı bu gelişmelerin her birini yakından takip ederek, bununla alakalı kodlamalara, programlamalara hakim olacak bir deneyim oluşturur. Oluşturulacak bu deneyimler her biri, kişinin mesleki hayatında yükselişe geçmesi açısından son derece önemli rol oynar.

Yazılım uzmanları, kendileri için gerekli olan programlama dilleri ve işletim sistemlerinin yanında bir de yabancı dil öğrenme zorunluluğundadırlar. Bu dilin İngilizce olarak tercih edilmesi, yaygınlık açısından son derece önemlidir. İngilizce’ nin zorunluluk olmasındaki sebepler arasında, öğrenilecek temel kaynakların, programlama dillerinde kodlamaların, kısaltmaların hatta kullanılan programların isimlerinin bile İngilizce olması gösterilebilir. Eğer kişi kendisini geliştirmek istiyorsa, sadece alanındaki temel bilgileri değil, yabancı dilini geliştirerek de işe başlamalıdır. Çünkü başarılı bir yazılım uzmanı olmanın altında yatan kurallardan bir tanesi de budur.

Tüm bu hususlar göz önünde bulundurularak, yazılım uzmanı olmak için illaki bir üniversite bitirmenizin şart olmadığını söyleyebiliriz. Alacağınız eğitimi, kaliteli bir öğretim veren kurslardan da elde edebilirsiniz. Eğitimin tek başına yeterli olmadığını ve mutlaka tecrübelendirmek gerektiğini unutmayın. Bol pratikler, denemeler yaptığınız takdirde tecrübe kazanmanız mümkün.

Bu makale Avcılar Web Tasarım Firması Tarafından Eklenmiştir..
 

Seomaster

Cezalı
Katıldı
Mesajlar
20
Kredi
0
Paylaşım için teşekkürler.
 

Bu konuyı kimler okuyor

Top