YouTube'da telif hakkı ve adil kullanım ile ilgili bütün bilgiler (1 İzleyici)

Emirhan

Üye
Katıldı
Mesajlar
15
Kredi
0
Merhabalar,

Bu konuda youtubeda telif hakları ile ilgili her türlü bilgiyi bulabilirsiniz.

Telif Hakkı Nedir ? ​

Çoğu yargı alanında, fiziksel ortamda sabitlenmiş orijinal bir çalışma oluşturan birey otomatik olarak bu çalışmanın telif haklarına sahip olur. Çalışmanın belirli bir amaç doğrultusunda kullanımına ilişkin münhasır hak, telif hakkı sahibine aittir.

Peki neler telif hakkına tabidir ?



TV programları, filmler ve çevrimiçi videolar gibi görsel-işitsel eserler
Ses kayıtları ve müzik besteleri
Dersler, makaleler, kitaplar ve müzik besteleri gibi yazılı eserler
Resimler, posterler ve reklamlar gibi görsel çalışmalar
Video oyunları ve bilgisayar yazılımları
Sahne oyunları ve müzikaller gibi tiyatro eserleri
Düşünceler, olgular ve süreçler telif hakkı kapsamında değildir. Bir çalışmanın telif hakkı korumasına uygun olması için hem yaratıcı hem de somut bir ortamda değişmez olması gerekir. İsimler ve unvanlar tek başına telif hakkına tabi değildir.

Telif Hakkı Olan İçerik Kullanırken Aşağıdakiler sizi KURTARMAZ !



Telif hakkı sahibini referans göstermeniz
Hak ihlalinde bulunan videodan para kazanmak istememeniz
YouTube'da benzer videoların göründüğünü fark etmeniz
iTunes'dan ya da CD veya DVD olarak içeriği satın almış olmanız
TV'den, sinemadan veya radyodan içeriği kendiniz kaydetmiş olmanız
"Telif hakkı ihlaline kastedilmediğini" belirtmiş olmanız

Bazı içerik oluşturucular, çalışmaları belirli koşullarla yeniden kullanılacak şekilde sunmayı tercih etmektedir. Bu konu hakkında daha fazlası için isterseniz Creative Commons lisansıyla ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Telif Hakkında Şikayet Edilirseniz Ne Olur ?


Bir telif hakkı ihtarı aldığınızda bu ihtar, bir uyarı niteliğindedir; hesabınıza ceza verilmez. Ancak, canlı akışınız veya arşivlenen canlı akış, telif hakkı nedeniyle kaldırılırsa canlı akış erişiminiz 90 gün boyunca kısıtlanır.

Üç telif hakkı ihtarı aldığınız takdirde:



Hesabınız feshedilir.
Hesabınıza yüklenen tüm videolar kaldırılır.
Yeni hesap oluşturamazsınız.
Telif Hakkı İle İlgili Şikayeti Nasıl Anlarım ?



[*=left]YouTube hesabınızda oturum açın.
[*=left]Sağ üst tarafta hesap simgeniz > İçerik Stüdyosu'nu tıklayın.
[*=left]Solda Video yöneticisi > Telif hakkı bildirimleri'ni tıklayın.
[*=left]Kaldırma işlemiyle ilgili daha fazla bilgi edinmek için bir videonun yanındaki Telif hakkı ihtarını tıklayın.

Peki Telif Hakkı İle İlgili Ne Yapabilirim ?

Bir telif hakkı ihtarını çözümlemenin üç yolu vardır.




[*=left]Süresinin dolmasını beklemek: Bir telif hakkı ihtarının süresi, Telif Hakkı Okulu'nu tamamladığınız takdirde üç ay sonra dolar.
[*=left]Geri çekme isteğinde bulunmak: Videonuzla ilgili hak talebinde bulunan kullanıcıya ulaşarak telif hakkı ihlali için hak talebini geri çekmesini isteyebilirsiniz.
[*=left]Karşı bildirim göndermek: Videonuz yanlış şekilde ihlal olarak tanımlandığı için kaldırıldıysa veya olası adil kullanım niteliğine sahipse isterseniz bir karşı bildirim gönderebilirsiniz.



Adil Kullanım Nedir ?

Adil kullanım, telif hakkıyla korunan materyali belirli koşullar altında telif hakkı sahibinden izin almadan yeniden kullanabileceğinizi belirten yasal bir ilkedir. Adil kullanımı anlamaya yardımcı örnekler için aşağıdaki videolara göz atın.

Hangi Durumlarda Kullanabiliriz ?

Telif hakkı sahibinin izni olmadan materyal kullanmanın uygun olduğu durumlar için geçerli kurallar ülkeden ülkeye değişmektedir. Örneğin, ABD'de yorum, eleştiri, araştırma, öğretim veya haber sunma çalışmaları adil kullanım olarak kabul edilebilir. Diğer ülkelerdeyse farklı şekilde işleyen adil davranış adlı benzer bir düşünce olabilir.Mahkemeler her bir vakanın olgularını dikkate alarak olası adil kullanımları analiz eder. Telif hakkıyla korunan materyal içeren videolar yüklemeden önce bir uzmandan yasal tavsiye almak isteyebilirsiniz.

Adil Kullanım Olan İçerik Kaldırılır Mı ?


YouTube, telif hakkı yasası kapsamında çok sayıda yayından kaldırma isteği alır. Telif hakkı sahiplerinin hak ihlali olduğunu belirttiği videoları yayından kaldırmamız istenir. Bazen bu istekler, açık bir adil kullanım örneği olan videoları hedef alır. Mahkemeler, hak sahiplerinin telif hakkı ihlali nedeniyle yayından kaldırma bildirimi göndermeden önce adil kullanım hakkını göz önünde bulundurmalarını gerektiren bir karara vardı. Bu nedenle, çoğu durumda (ancak bu, telif hakkı ihlali nedeniyle yayından kaldırma taleplerinin küçük bir oranıdır) hak sahiplerinden bu analizi yapıp yapmadıklarını onaylamalarını isteriz.
Bazı özel durumlarda, YouTube'daki en iyi "adil kullanım" örneklerinden bazılarını telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma isteklerine karşı korumak için videoyu oluşturan kullanıcıdan yeni bir çaba göstermesini istedik. Bu girişimle YouTube, telif hakkı ihlalinin yayından kaldırma davasıyla sonuçlandığı durumda 1 milyon ABD Doları'na kadar olan mahkeme masraflarını, adil kullanım videoları telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma bildirimine tabi olan içerik oluşturuculardan tazmin eder. Bu durum, içerik oluşturucularına çalışmalarını koruma şansı verir ve adil kullanım ilkelerinin önemi ve sınırları konusunda kullanıcıları eğiterek tüm yaratıcılık dünyasını daha iyi bir hale getirir
.
 

Bu konuyı kimler okuyor

Benzer konular

Top