Seo ile Adwords Arasındaki Temel Farklar Nelerdir? (1 İzleyici)

BaRRaCuDa

Root Admin
Admin
Katıldı
Mesajlar
1,901
Yaş
39
Kredi
765
Son zamanlarda gerek mail, gerek telefon gerekse toplantılar sırasında sıkça sorulan sorular arasında yer alan “SEO ile Adwords arasındaki farklar nelerdir?” sorusuna cevap vereceğim.

SEO, bir hedef doğrultusunda gerçekleştirilen kalıcı çalışmalara ve bu hedefe ulaşıldıktan sonra yatırım için herhangi bir ekstra bütçe istemeyen bir pazarlama türüdür. Bu noktada SEO yu satın alınmış bir hizmet gibi görebiliriz. Adwords ise SEO nun tam tersi olarak belirlenen hedef doğrultusunda yatırım için sürekli bir bütçe isteyen, kalıcı olmayan bir pazarlama türüdür. Bu çalışmayı ise kiralama çalışması olarak düşünebiliriz.

SEO nun temel farkı, ilişkili olan tüm aramalarda sitenizi dolaylı olarak üst sıralara taşımaktır. Adwords ise sadece hedeflenen kelimelerde iyileşme sağlar ancak kalıcı değildir.


SEO temelde 2 ye ayrılmaktadır. Bunlar site içi SEO ve site dışı SEO dur. Site içi SEO, site içi tüm anahtar kelimelerde iyileşmeyi sağlamaktadır. Bunun önem derecesini %35 – 40 olarak belirtebiliriz. Site dışı SEO ise planladığınız çalışmaları kapsayarak hedef anahtar kelimeler ile kalmayıp dolaylı olarak diğer anahtar kelimelerde de etkiler göstermektedir. Örnek olarak, çalışmış olduğunuz bir “Telefon” kategorisi olduğunu varsayalım. “Telefon” kategorisi hedef olarak çalıştığınız kategori olarak %100 etki gösterse de diğer alt kategorilere doğrudan çalışmasınız bile %25 dolaylarında bir etki gösterecektir. Yani doğrudan “Apple” alt kategorisine yada “iPhone 6″ ürününe çalışmasanız bile %25 oranda bu alt kategori ve ürünlere de etki gösterecektir. Site dışı SEO çalışmalarının etkisini de bu noktada %60 olarak nitelendirebiliriz.

SEO çalışmalarında hedeflenen sıralara ulaşan kelimelerin çalışması sonlandırılarak yerlerine gelecek kelimeler ile dönüşümlü olarak ilerleme kaydedilebilir. Ancak bu durum Adwords çalışmalarında farklıdır ve sürekli aynı hedef kelimelere yatırım yapmak gerekmektedir. Adwords de yatırımı durdurduğunuz zaman kalıcı olmazsınız ve arama motoru sonuçlarında “Reklam” bölümünde yer alan kısımda artık görünmezsiniz.

Arama motorlarında kullanıcılar, Adwords ile doğal sonuçların ayırımını artık daha iyi yapabilmektedir. Bu noktada Adwords ile arama sonuçlarında çıkan sitelere oranla doğal sonuçlarda çıkan siteler daha çok tercih edilirken bu sitelere aranılan konu ile ilgili en kaliteli siteler gözü ile bakılmaktadır.
 

Bu konuyı kimler okuyor

Top