Flash Sitelerinin Avantajları ve Dezavantajları (1 İzleyici)

acarnet

Üye
Katıldı
Mesajlar
16
Kredi
0
webtasarimgezegeni_flash-sitelerinin_avantajlari-ve-dezavantajlari.jpg


İnternet sitelerinde dolaşırken farklı sistemlerde yapıldıklarını anlayabiliriz. Tabi bu işlerle uğraşıyorsak eğer. Bu yazımızda flash sitelerden bahsedeceğiz. Flash sitelerinin avantajları da var dezavantajları da. Öncelikle avantajlarından biraz bahsedelim. Öncelikle belirtelim ki flash sitelerinin görümleri harikadır. Yani diğer sistemlerde yapılan web sitelerine göre daha güzel görünürler. Oynattıkları flash animasyonlar ile siteler çok canlı ve hareketli görünmektedir. Flash sitelerin avantajlarından biri de web sitelerinin daha renkli görünmeleridir. Harika tasarımları ile örneğin wordpress ile yapılan sitelerden daha güzel görünürler.

webtasarimgezegeni_flash-siteler.jpg


Fakat avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunan flash sitelerin tercih edilmeme nedenleri de vardır. Örneğin son zamanlarda oldukça dikkat edilen bir konu var. Bu da Google SEO çalışmaları. Bu çalışma ile web adresiniz arama motorlarında daha üst sıralarda çıkabiliyor. İşte flash bir sitede bu çalışma imkânsız. Siz böyle bir çalışma yapsanız bile, Google’ın gönderdiği spiderlar sizin sitenizdeki içeriği çözümleyemeyecek. Bu da sitenizin üst sıralarda görünmesi için bu çalışmaları yapmanıza engel olacak. Bir diğer konu ise içerik güncellemesinin oldukça zor olması. İçerik yöneticileri olan flash siteler de var fakat oldukça kısıtlı. Ayrıca panelleri olmayan flash sitelerin sayısı da oldukça fazla. Flash sitelerin güncellenmesi bahsettiğimiz gibi çok zor olduğundan, özellikle çok amaçlı kullanılacak olan web siteleri için kullanılmamaktadırlar. Ayrıca bir flash sitenin kalıplarından çıkmak da o kadar kolay değildir. En önemli dezavantajlardan biri de son zamanlarda kullanılan akıllı telefonlarda çalışamamalarıdır. Akıllı telefonların işletim sistemleri flash web sitelerini destekleyemediklerinden, web sitesinin tam olarak ve verimli bir şekilde görüntülenememesine neden olur. Mesela bir wordpress sitesi cep telefonlarında bile kayıpsız görüntülenebilirken, flash sitelerde bu durum böyle değildir. Bu yüzden tercih edilme oranları oldukça düşüktür. Genelde web sitesi yapılırken müşteri sitenin telefon, tablet, PC gibi tüm cihazlarda sorunsuz bir şekilde görüntülenmesini ve müşterilerinin kendisi veya firması hakkında ki bilgilere anında ulaşmasını ister. İşte işin içine flash site girdiğinde bu pekte mümkün değildir. Action script ile kodlanan flash siteler, swf dosyası olarak derlendiklerinde bu kodlar ve sitenin sayfalarında bulunan yazılar, arama motorları tarafından okunamayacak şekilde kaydedilir. Bu durumsa web sitemizin varlığından hiçbir arama motorunun haberdar olmaması anlamına gelir. Elbette arama motoruna yapılan kayıt sitemizin indekslenmesini sağlayacaktır, fakat sadece site url si birebir yazıldığında bu mümkün olacaktır. Yani sitemizin içindeki iletişim bilgileri, makaleler, görseller, haberler ve daha birçok içerik asla arama motoru tarafından indekslenemeyecek olup yapılan aramalarda son sıralarda çıkmamıza neden olacaktır.

webtasarimgezegeni_flash-sitelerinin_dezavantajlari.jpg


Son zamanlarda daha sık kullanılan ve bir o kadar da kullanışlı olan farklı kod sistemleri flash siteleri aratmayacak imkânlar sunmaktadır. Hareketli bannerlar, birbirinden güzel ve kullanışlı fotoğraf galerileri ve birçok animasyon içeren uygulamaların hazırlanması bu kodlar ile mümkündür. Aynı zamanda bu kodlama yöntemiyle yapılan web siteleri swf gibi sıkıştırılmış tek bir dosya olmadığından dolayı arama motorlarında web sitemizin en üstlerde ve ön sayfalarda bulunması da mümkün hale gelmektedir. Ayrıca içerik yönetimine daha elverişli olan bu sistemler sayesinde son kullanıcı yani müşterilerimizin de site içeriğine müdahil olması biz yazılımcıları da büyük bir dertten kurtarmaktadır. Flash sitelerin güncellenmesi için saatlerimizi hatta günlerimizi harcarken diğer sistemler de bu işi dakikalar içinde yapmak mümkündür. Tercih, her zaman olduğu gibi son kullanıcı yani müşterinindir elbette. Bizlere bu detayları anlatarak müşterimizi doğru yönlendirmek düşüyor sadece. Çok hareketli, daha renkli ama paydaşlarına ulaşmak gibi bir niyeti olmayan müşteriler için flash siteler hala çekici olsa da, günümüz şartlarında hedef kitleye daha rahat ulaşılmasını sağlayacak olan sistemler her zaman bir adım öndedir.

Bu makale web tasarımı sitesinden alınmıştır.
 
Katıldı
Mesajlar
49
Kredi
0
Merhaba hocam photoshop yapabiliyor musunuz
 

Bu konuyı kimler okuyor

Benzer konular

Top