İpucu Freelancer Nedir? (1 İzleyici)

La donna

sendlistdigital.com
Admin
Tarih
4/7/21
Mesaj
156
Yaş
31
Kredi
732
Freelancer herhangi bir kuruma ya da işverene bağlı olmadan bireysel olarak çalışan profesyonellere verilen addır. Günümüzde daha çok internet üzerinden çalışırlar. Bu kavram Türkçe 'ye serbest çalışan olarak da çevrilebilir. Farklı şirketler tarafından genellikle kısa süreli projeler veya belirli görevler için tutulurlar.. Projeyi teslim ettikten ve işlerini tamamladıktan sonra yeni projelere geçerler. Yurt dışında ve yurt içinde talebin artmasından sonra freelancer sayısı da oldukça artmıştır.

Uzaktan ve online olarak çalışan freelancerların sayısı çok çeşitli sebeplerle artışa geçti. Bu da pek çok insana ve şirkete büyük fayda sağlıyor. Şirketler rahatlıkla global yetenek havuzundan faydalanabiliyorlar. Artık talep gören bir yeteneği ya da uzmanlığı olan insanlar da bu şekilde dünya genelinden müşteri bulabiliyor. Sistem çoğu zaman müşterinin internet üzerinden freelancer seçmesi, projeyi göndermesi ve hazırlandıktan sonra teslim alması şeklinde işliyor. Freelancerlar ise evden, kafeden veya ortak çalışma alanlarından kendi seçtikleri şekilde çalışabiliyorlar. Hatta seyahat ederek çalışan dijital göçebeler bile var.

Esnek çalışma saatlerine sahip olmak, iş yoğunluğunu ve kendi çalışma saatlerini belirleyebilme gibi faktörler en büyük avantajlar arasındadır. Bu anlamda güzel bir alternatif sunar. Ayrıca kişiler farklı ülke ve projelerde çalışabilme imkanı da bulurlar. Yabancı dilinizi kullanmak ve dünya piyasasına girmek gibi artıları da vardır. Öte yandan bazı eksileri de vardır. Düzenli gelir olmayışı ve tüm süreci tek başına yönetmek ciddi zorluğa sebep olabilir. Çünkü kişiler alanlarında uzman bile olsalar pazarlama ve planlama gibi konularda eksik olabilirler. Neyse ki günümüzde bu anlamda da yardımcı olacak yeni seçenekler var.


İnternette Freelancerların Verdiği Hizmetler:​


Freelancer olarak yapılabilecek çok sayıda iş vardır. Ancak internette tercih edilen top yetenekler her yerde benzerlik gösterir. Freelance çalışanlar en çok aşağıdaki alanlarda hizmet sunarlar:

  • Yazılım ve Web Geliştirme: Yazılım freelance çalışmaya en uygun alandır. Ve yine ücreti de en iyiler arasındadır. Web siteleri, mobil uygulamalar ve programlara talep yüksektir. Çok çeşitli kodlama dilleri bulunduğundan talebe göre seçim yapılması gerekebilir.
  • Satış Pazarlama: Satış rakamları konusunda zorluk yaşayan küçük işletmeler genelde internet üzerinden destek alırlar. Satış yeteneği iyi olan kimseler bu alanda hizmet verebilirler.
  • Grafik Tasarım: İnternette çok farklı alanlarda ihtiyaç duyulan bir yetenektir. Logo tasarımı, grafik tasarım, Web tasarımı gibi alanlar şu anda çok popülerdir.
  • Yazarlık ve İçerik Üretimi: SEO uyumlu içerik, blog yazısı, teknik yazı, tanıtım yazısı ve reklam metni yazarlar. Çoğunlukla web siteleri için içerik hazırlarlar.
  • Çeviri Hizmetleri : Başarılı çeviri için pek çok gereklilik vardır. Hem anadilde hem hedef dilde yetkinlik gerekir. Ayrıca çeviri alanıla göre uzmanlık da gerektirebilir. Ama dile göre popülerliği yüksektir.
  • Dijital Pazarlama: İnternet reklamları günümüzde firmalar için çok önemli hale geldir. Dolayısıyla online reklamlar başlı başına bir uzmanlık alanıdır. Bu alandaki freelancerlar SEO, reklam kampanyaları yönetimi gibi işler yaparlar.
  • Moderatörlük: Uygulama, forum ve web siteleri zaman zaman moderatör alma yoluna gidebilir. Ücretli moderatörler genellikle uygulamalarda yaygındır.
  • Danışmanlık: Eğer talep edilen bir uzmanlık alanınız varsa online danışmanlık iyi bir tercihtir. Teknik konularda olduğu gibi kültürel ya da yerel alanlarda danışmanlık veren kişilerde vardır. Ancak bu alanda güvenilirlik çok önemlidir.
  • Sanal asistanlık: Yazılı ve sözlü iletişimi iyi olan ve ofis programları kullanmayı bilmen herkes tarafından yapılabilir. İyi bir İngilizce'niz varsa yurt dışına da çalışabilirsiniz. Bunun dışında hizmet verilen alana yönelik ek yetenekler de talebi arttırır. Sanal asistanlar iş yoğunluğu yaşayanlara dönemsel olarak hizmet verirler.

Freelancer Platformları​


Freelancerlar, online olarak iş bulur ve projeler alırlar. Bu yüzden online platformlar veya uygulamalar kullanırlar. Birbirinden çok farklı platformlar bu konuda hizmet verirler. Bu konuda uzmanlaşmış web siteleri en başta gelir. Yurt dışında Upwork, Freelancer, Fiverr gibi siteler Türkiye'de ise Bionluk bulunur. Çeviri ve İçerik yazarlığı için özel siteler de vardır. Bir diğer yöntem freelancerlara yönelik her geçen gün sayısı artan mobil uygulamalardır. Üçüncü seçenek ise webmaster forumlarıdır. Bu forumlar potansiyel müşterilerle bağlantı kurmasına yardımcı olur. Çoğunun freelancerlara ayrılmış bölümleri vardır.
 

Bu konuyı kimler okuyor

Benzer konular

Top