Giyilebilir Teknoloji Sağlık Dünyasında Devrim Yapabilir (1 İzleyici)

La donna

sendlistdigital.com
Admin
Katıldı
Mesajlar
143
Yaş
31
Kredi
440
Giyilebilir teknoloji son dönemde pek çok start-upun üzerinde çalıştığı bir konudur. Bu ileri teknolojisin odaklandığı başlıca alan ise tıp diyebiliriz. Çoğu testin bu akıllı giysilerle hastaneye gitmeden yapabilmesini sağlaması bekleniyor.

Akıllı giysilerin vücudumuzda testler yapabilmesi ve bunların online olarak doktorlara gönderebilmesi kesinlikle sağlık alışkanlıklarımızda önemli değişmelere neden olabiliriz. Artık doktorlarla sanal görüşmeler yapmaktan bahsediliyor. Anlık veri gönderimi ile bununda ötesine geçebiliriz. Akıllı kıyafetler bilimkurgu konusu gibi gözükse de çoğu firma denemelere başladılar

Startup'lar, kan basıncı ve vücut ısısı almaktan kalp ve akciğerleri dinlemeye ve kalbin elektriksel aktivitesini izlemek için elektrokardiyogram veya EKG çalıştırmaya kadar tipik olarak bir doktorun ofisinde yapılan testlerin yerini alacak kıyafetler geliştiriyorlar.

Yeni projeler kan basıncı ve vücut ısınının bu giysilerle otomatik olarak ölçülmesini sağlayacak. Kalp ve akciğer aktivitelerini izlemek için elektrokardiyogram ya da EKG çalıştırma gibi testler rahatlıkla bu kıyafetlerle yapılabilecek. Yani kişisel artık hastane ya da doktor ofisine test için gitmek zorunda olmayacaklar.

Tabi bu tarz üstün teknolojilerin geliştirilmesi de bir hayli pahalı oluyor. Amerikan teknoloji şirketi Nanowear giyilebilir ölçüm cihazı SimpleSense için milyonlarca dolar para harcadı. Nanosensör teknolojisi kullanan bu alet sağ omuz üzerinden giyiliyor. 85 adet tıbbi veriyi ölçtüğü söyleniyor. En önemlileri ise kalp atışları ve kan basıncı denilebilir. Bu verilerin akıllı telefon benzeri uygulamalarla doktora gönderilmesi olasıdır.

Akıllı teknolojilerin kullanılmasının olası olduğu bir diğer alan ise nörolojidir. Fransız teknoloji firması BioSerenity Alzheimer ve epilepsi hastaları için Neuronaute’ı geliştirdi. Bu tüm hastaların evlerinde kullanabileceği bir gömlek ve başlıktan oluşan bir cihazdır. Bu çok önemli bir gelişme sayılıyor çünkü işe yararsa tanı koyma süresini bir hayli azaltacaktır.

Elbetteki bu tarz teknolojilerin ucuza mal edilmesi ve genele yayılması için zaman gerekiyor. Deneme süreleri bittikten ve faydaları kanıtlandıktan sonra kullanımları daha da artabilir. İnsan sağlığı ile ilgili teknolojik gelişmeler binlerce kişinin hayatını kurtarabilir. Akıllı giyilebilir teknolojinin de akıllı telefonlar gibi fenomene dönüşüp dönüşmeyeceğini ilerleyen yıllarda göreceğiz.
 

Bu konuyı kimler okuyor

Benzer konular

Top