Linux Siteler - Linux Sitenin Avantajları Nelerdir (2 İzleyici)

acarnet

Üye
Katıldı
Mesajlar
16
Kredi
0
websayfasiyapma_linux-siteler.jpg


Bilgisayarlar hayatımızın vazgeçilmez cihazlarıdır. İlk ortaya çıktıklarında basit matematiksel hesaplamaları yapabilen bu cihazlar günümüzde neredeyse tüm alanlarda faaliyet göstermektedir. Artık tüm işlemler bilgisayarlar üzerinden halledilebilmektedir. Çünkü bilgisayarların geliştirilen çipleri sayesinde normalde saatlerce sürecek işlemleri saniyeler içerisinde halledebilmeleri mümkün hale gelmiştir. Bir bilgisayar içerisinde bulunan çip ve o çipin çalışması için komutlar içeren işletim sisteminden oluşmaktadır. Bu nedenle de işletim sistemi bir bilgisayar için son derece önemlidir. Bilgisayarlar için üretilen ilk işletim sistemi Windows olsa da sonraki yıllarda da birçok işletim sistemi piyasaya sürülmüştür. Bu işletim sistemleri arasında en dikkat çekici olanı ise Linux’tür. Aslında Linux bir işletim sistemi değildir, işletim sistemi çekirdeğidir. Ancak GNU/Linux işletim sistemine kısaca Linux adı verilmektedir. Bu nedenle de bu işletim sistemi dünya üzerinde Linux olarak duyulmuş ve öyle yaygınlaşmıştır.



websayfasiyapma_linux-sitesi.gif




Linux işletim sistemi ilk olarak 1991 yılında Linus Torvalds tarafından duyurulmuştur. Bu işletim sisteminin en büyük özelliği gelişiminin açık bir şekilde yapılmasıdır. Bu işletim sisteminin gelişim aşamaları internet üzerinden herkesin görebileceği şekilde yapılmaktadır. Böylece sistemdeki hatalar arızalar kullanıcılar tarafından tespit edilebilmektedir. Linux, masaüstü bilgisayarları, dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar gibi birçok platformda sorunsuz bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca dünyanın en hızlı 10 bilgisayarında da Linux kullanılmaktadır. Linux’ün bu kadar yaygın olarak kullanılmasının nedeni açık kodlu bir sisteme dayanması ve bu sayede özgür bir kullanım imkânı sunmasıdır. Sahip olduğu açık kaynak kod yapısı ve özgür yazılım anlayışı ile diğer işletim sistemlerinden ayrılan Linux, bu sayede rakiplerinden oldukça farklı bir yerde konumlanmaktadır. Ayrıca Linux, dünya üzerinde en fazla kullanılan web barındırma platformudur. Bu sayede de dünya üzerindeki birçok kullanıcıya ulaşabilmektedir.

websayfasiyapma_linux-siteleri.png


Linux, internet sitesi yapımında da son derece farklı özellikler barındırmaktadır. Açık kaynak kodlu olması sebebiyle kullanıcılar tarafından kolaylıkla geliştirilen Linux sayesinde web sitelerinde de özgür kullanım alanı oluşmaktadır. PHP ve MysQL kullanan kişiler daha çok Linux kullanmayı tercih etmektedirler. Ayrıca Linux, html siteleri, bilgi ve haber siteleri için oldukça uygun bir platform olarak göze çarpmaktadır. Ancak Linux’ün en önemli dezavantajı günümüzde yoğun bir şekilde çıkarılan oyunlar ve uygulamaların Linux destekli olmamasıdır. Bu durumda da birçok kullanıcı Linux sitemini kullanmamaktadır. Çünkü son çıkan oyunlar ve uygulamalar Linux işletim sistemini desteklememektedirler. Bu nedenle de kullanıcılar genellikle tüm uygulamalar ve oyunlar tarafından desteklenen Windows işletim sistemini kullanmaktadırlar. Her ne kadar Windows işletim sistemi kapalı kod sistemiyle çalışsa ve bu yüzden de kullanıcılara özgür bir kullanım alanı bırakmasa da dünya üzerinde en yaygın olarak kullanılan işletim sistemi Windows işletim sistemidir. Tabi ki linux’ün kullanıcılarına sunduğu açık kod sistemi ve özgür kullanım imkanı oldukça dikkat çekicidir. Ancak yeni çıkan programlara uyumlu olmayan bir işletim sistemi kullanıcılar tarafından çok fazla tercih edilmemektedir. Her ne kadar bu işletim sisteminde kullanıcı kendine özgü bir tasarım yaparak kendi işletim sistemini kullanıyor olsa da içeriğinde oyun ve uygulamaların olmadığı bir bilgisayar zaman içerisinde sıkıcı hale gelebilecektir. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen Linux’ün hatırı sayılır düzeyde bir kullanıcı kitlesi bulunmaktadır. En azından birçok insan hem Windows işletim sistemini hem de linux’ü farklı bilgisayarlarda kullanmaktadırlar. Bu sayede hem özgür işletim sistemi deneyimini yaşayan kullanıcılar bir yandan da düzenli ve tüm uygulamaları çalıştırabilen bir işletim sistemine sahip olmaktadırlar. Bu nedenle de önümüzdeki yıllarda Linux işletim sisteminin yaygın olarak kullanılmaya başladığı günleri yaşayabiliriz.

Bu makale web tasarım sitesinden alınmıştır.
 
Katıldı
Mesajlar
16
Kredi
0
başarılar beğendim
 

Bu konuyı kimler okuyor

Top