CSS’de Tarayıcı Sorunu (1 İzleyici)

  • Thread starter acarnet
  • Başlangıç zamanı
  • Cevaplar : 0
  • Görüntülenme : 2K

acarnet

Üye
Katıldı
Mesajlar
16
Kredi
0
webtasarimevreni-css-tarayici-sorunu.jpg


CSS nedir internet yazılımları ile uğraşanlar bilirler. Yani cascading style sheets anlamına gelir. Daha Türkçe anlatmak gerekirse, web sayfamızın istediğimiz gibi, tam formda görülmesini sağlayan ayarlar kümesi demektir. Yani CSS tarayıcı sorunu, sayfanın olduğundan büyük görünmesi, sağa ya da sola kayması gibi bazı sorunları beraberinde getirir. Örnek vermek gerekirse hazırladığımız bazı web sayfaları bazı tarayıcılarda sorunsuz görüntülenmekteyken, bazı tarayıcılarda ise istenilenin aksine daha düzensiz görüntülenir. Sağa yaslı olmasını istediğimiz sayfamız ortalanmış veya ortalanmasını istediğimiz sayfamız sağa veya sola yaslı görünebilir. Bu sorunla sık sık karşılaşıldığı için farklı yöntemler de zamanla geliştirilmiş ve web tasarımcıları için yeni çözüm yolları üretilmiştir. Wordpress ve joomla gibi içerik yönetim sistemlerinde bu tür sorunlara pek rastlanmasa da, her ihtimale karşı sorunu rahatça çözebileceğimiz eklentiler mevcuttur. CSS web sitemizin sayfa yapısını ayarladığımız kodlar kümesi demiştik. Sayfanın arka plan rengi, banner ölçüsü, menülerin konumları, yazılarımızın boyutları ve renkleri gibi bir çok bilgi CSS kodlarında mevcuttur. Hazırladığımız sayfaları, ayarlarını CSS dosyasından çekecek şekilde kodlarız ve doğal olarak bağladığımız tüm sayfalar bozuk bir görünüme veya sorunsuz bir görünüme sahip olarak karşımıza çıkarlar. Bu sorunun temel nedeni farklı şirketlerin piyasaya sürdüğü ve milyonlarca insanın kullandığı web tarayıcılarının bazı kodları farklı yorumlamasıdır. Bu durumda en büyük iş web yazılımcılarına düşmektedir. Tecrübe ve bilgisini kullanarak CSS kodlarını tüm tarayıcılara uyumlu hale getirmeleri gerekmektedir.

webtasarimevreni-css-tarayici.jpg


Piyasada hali hazırda bulunan birçok hazır kod olduğu gibi tarayıcı yazılımını üreten firmaların kendi hazırladıkları ve kullanıma sundukları kodlarda mevcuttur. Sorunu çözmenin en kolay yolu ise reset CSS kullanmaktır. Reset CSS her tarayıcının yazılan kodları kendi varsayılanlarıyla yorumlamasının önüne geçer ve kontrol tamamen sizde olur. Sağdan sola kayan bir yazınız olduğunu farz edelim, yazdığınız kodların yorumlanmasına bağlı olarak bazı tarayıcılarda sağdan sola kayması gereken yazınızın yukarıdan aşağı kaymasını görmeniz bile mümkündür. CSS sıfırlama konusunda en çok tercih edilen iki yöntem vardır bunlardan ilki klasik yöntem olan standart metottur. Bu metotta ana sorun olan margin ve padding değerlerini sıfırlarız ve web sitemizin genel anlamda tüm tarayıcılarda istediğimiz gibi görünmesini sağlayabiliriz. İkinci metotsa en çok kullanılan yöntemlerden birisi olan Eric Meyer metodudur. Eric Meyer metodu, yine hazır bir CSS kodlar kümesidir. Fakat ilk yöntemimize göre daha fazla değişkeni kontrol eder ve daha detaylı bir düzeltme işlemi gerçekleştirebilmemiz için gerekli kodları barındırır. İlk bakıldığında bazı gereksiz ve ihtiyaç duymayacağımız kodları da barındırıyor gibi görünse de içerdiği tüm ayar kodlarını kullanmak zorunda olmadığımız için bize oldukça fazla alternatif sunmasından dolayı en çok tercih edilen CSS olmayı sürdürmektedir. Örnek vermek gerekirse, sitemizde hiç blocquote kullanmayacaksak bu blocquote ayarlarını düzeltmeye yarayan kod kümesini çıkartabiliriz.

webtasarimevreni-css-tarayici-sorunu-nedir.png


Yukarıda da belirttiğimiz gibi CSS tarayıcı uyumluluğu sorununu çözmek için birçok yöntem vardır. Bunlardan hangisini kullanacağımız elbette bizim tercihimiz olacaktır. Sitemizin içeriğine ve yapısına göre hangi yöntemi kullanacağımızı kendimiz belirleyeceğiz. İlk etapta gözümüzü korkutsa ve piyasada ki tarayıcı sayısının çokluğu işi içinden çıkılamaz bir duruma sokacak gibi görünse de aslında çözümü çok kolay olan bir sorundur ve zamanla, tecrübe kazandıkça yazılımcılar için sorun olmaktan çıkacaktır. Birçok farklı yönteme, Google’dan yapacağımız küçük bir aramayla ulaşabileceğimiz ise kaçınılmaz bir gerçektir. CSS dosyamızı ne kadar detaylı ve ileriye dönük hazırlarsak, ileride yapacağımız ekleme ve güncellemelerde o kadar sorunsuz ve rahat bir şekilde çalışacağımızı unutmayalım.

Bu makale web tasarım sitesinden alınmıştır.
 

Bu konuyı kimler okuyor

Benzer konular

Top